Fizicienii au descoperit cum pot face evenimentele să dispară

474

Oamenii de știinţă de la Universitatea Cornell au demonstrat funcţionalitatea unei noi tehnici de invizibilitate, care nu face doar ca obiectele să fie invizibile (ca pelerina lui Harry Potter), ci poate masca un eveniment în timp, prin curbarea luminii din jurul acţiunii.

Teoriile relativităţii ale lui Einstein sugerează că gravitatea poate face ca timpul să încetinească. Acum cercetătorii au găsit o modalitate de a opri timpul, sau cel puţin de a crea această impresie, prin curbarea luminii astfel încât să se creeze o „gaură în timp".

Oamenii de știinţă de la Universitatea Cornell au demonstrat funcţionalitatea unei noi tehnici de invizibilitate, care nu face doar ca obiectele să fie invizibile (ca pelerina lui Harry Potter), ci poate masca un eveniment în timp, prin curbarea luminii din jurul acţiunii.

Oamenii au capacitatea de a vedea lucruri întâmplându-se în jurul lor deoarece pot vedea lumina care ajunge la ochi lor. De obicei, această lumină vine în flux continuu. Oamenii de știinţă au reușit însă să întrerupă acest flux pentru un moment. Altfel spus, au reușit să „șteargă" o fracţiune de secundă din istorie. mai exact a 40-a trilioana parte dintr-o secundă.

Ideea care stă la baza experimentului este aceeași ca în cazul testelor anterioare cu „pelerina invizibilităţii": atunci când lumina se mişcă în jurul unui obiect, în loc să îl lovească direct, atunci ea nu se mai împrăştie şi nu se mai reflectă înapoi la observator, făcând ca obiectul să pară invizibil.

„Imaginează-ţi că ai putea devia lumina în timp, să o încetineşti sau să o faci mai rapidă, astfel încât să creezi un gol în raza de lumină, în timp", spune Alex Gaeta, fizician la Cornell şi co-autor al studiului.

„În acest caz, orice eveniment care ar avea loc în acel moment în timp nu ar difuza lumina. Ar părea că evenimentul nici nu a avut loc", a mai spus el.

Ca să fie mai uşor de înţeles Gaeta ne dă exemplul unui fascicul de lumină care traversează o vitrină oarecare într-un muzeu, pentru a proteja o operă de artă.

„Avem o rază laser şi un detector setat să pornească alarma atunci când fascilulul de lumină se întrerupt şi nu mai este lumină. De aceea, atunci când treci prin rază, alarma se pornește. Dar dacă ar exista un dispozitiv care să accelereze o parte din fascicul şi să încetinească o altă parte, astfel încât să existe un moment în timp fără nicio rază? Atunci ai putea să treci, după care, de cealaltă parte, dispozitivul ar face exact opusul: să accelereze partea care a fost încetinită şi să încetinească partea care a fusese accelerată. Asta ar construi raza la loc, iar detectorul nu ar sesiza că s-a întâmplat ceva," explică Gaeta.

Pentru a realiza experimentul „îngheţării" timpului, descris în jurnalul știinţific Nature, Gaeta şi colegii săi au pus o rază laser în faţa unui senzor şi au trecut raza printr-o așa numită „lentilă a timpului". Aceasta, spre deosebire de o lentilă optică convenţională – care curbează o rază de lumină în spaţiu – modifică distribuţia temporală a luminii, nu cea spaţială.

Moti Fridman, co-autor al studiului de la Universitatea Cornell pentru Fizică Aplicată Și Inginerie, a conceput o metodă prin care a contrapus razei de lumină care ţintea senzorul, un „impuls" de laser, într-o sticlă de fibră optică.

„Asta a schimbat frecvenţa şi lungimea de undă a razei, astfel încât s-a mişcat cu o altă viteză, creând o gaură în timp", a explicat Fridman.

În acest experiment, un eveniment care s-a petrecut în gaura creată în timp, nu a fost detectat de senzor.

Zhimin Shi, de la Universitatea Institutului Rochester pentru Optică, a spus că nu este pentru prima dată când se discută posibilitatea teoretică a unui asemenea rezultat. „Dar acesta este prima realizare experimentală care arată cum poţi să creezi o gaură în spaţiu şi să ascunzi ceva, în spaţiu şi timp", a spus Shi, care nu a luat parte la cercetare.

Surse: National Geographic, Fox News