A fost lansată biblioteca digitală cu Manuscrise de la Marea Moartă (video)

285

Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (AIA) şi Google Israel au anunţat astăzi lansarea bibliotecii digitale Dead Sea Scrolls, informează Haaretz.

După ce, anul trecut, Google a publicat online 5 dintre manuscrisele de la Marea Moartă, astăzi, autorităţile israeliene au anunţat că 5.000 de fragmente sunt accesibile gratuit, datorită unui parteneriat cu compania care deţine motorul de căutare.

Biblioteca digitală lansată astăzi cuprinde zeci de mii de fragmente de manuscris, la o rezoluţie foarte mare. Deocamdată, 4.000 de fotografii cu textele scanate în infraroşu imediat după descoperirea manuscriselor (în 1950) au fost uploadate pe site. Pe lângă acestea, pot fi vizualizate încă 1.000 de imagini scanate într-un laborator construit special pentru AIA.

Efortul face parte dintr-o iniţiativă mai amplă prin care posesorii manuscriselor încearcă să le facă disponibile publicului larg, după ce multă vreme au fost criticaţi pentru că au permis să fie monopolizate de un cerc restrâns de exegeţi.

Shuka Dorman, directorul Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi, afirmă că „acum, toate persoanele, indiferent unde se află pe glob, au acces la aceste manuscrise".