Al doilea om în Vatican spune că celibatul poate fi discutat

107

Vaticanul își manifestă disponibilitatea pentru a reanaliza tema celibatului preoţilor catolici. În mod surprinzător, Secretarul de Stat al Vaticanului a declarat că practica celibatului în Biserica romano-catolică nu este o dogmă și ea poate fi discutată.

Afirmaţiile arhiepiscopului Pietro Parolin au fost făcute într-un interviu pentru un ziar venezuelean, potrivit Slate. „Celibatul nu este o instituţie, este adevărat că putem discuta despre asta, deoarece acest lucru nu este o dogmă a bisericii", a spus Parolin.

Conform Naţional Catholic Reporter, comentariile lui Parolin reprezintă ceea ce ar putea fi considerată linia catolică moderată. Pentru teologii catolici care se încadrează în această linie de gândire, celibatul preoţesc este o disciplină, nu o dogmă, și, prin urmare, poate fi revizuită.

În această problemă abordările teologilor catolici nu sunt unitare. O poziţie mai radicală a adoptat-o profesorul John Haldane, consilier al Consiliului Pontifical pentru Cultură. Citat de către The Tablet, el a arătat că celibatul obligatoriu al preoţilor nu este menţionat în Sfânta Scriptură, nu a fost practicat de Biserica primară, şi poate duce la o scădere drastică a vocaţiei preoţeşti sau chiar la abuzuri.

Pe o poziţie moderată se situează și actualul Suveran Pontif. Într-un interviu din anul 2012, publicat pe site-ul Aleteia, Papa Francisc, atunci ocupând doar funcţia de cardinal, a declarat ca celibatul „este o chestiune de disciplină și nu o credinţă. El se poate schimba". Cu toate acestea, el se alătură celor care susţin menţinerea celibatului „cu toate avantajele și dezavantajele sale", pe considerentul că „avem o experienţă bună de zece secole". Inacceptabil pentru viitorul Papă era doar „viaţa dublă" a unor preoţi care nu respectă promisiunea celibatului odată ce ea a fost făcută. Dacă Papa Francisc a recunoscut că nu există, totuși, o autoritate de ordin dogmatic care să susţină celibatul preoţilor, ci doar una tradiţională, antecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, a avut o poziţie mult mai tranșantă, afirmând că una dintre caracteristicile esenţiale ale preoţiei este tocmai celibatul, conform AFP.

Viziunea lui Benedict nu este împărtășită, însă, de cei care resimt interdicţia celibatului ca vizând direct propria persoană. De exemplu, un grup de femei din Italia a postat pe internet o scrisoare deschisă adresată chiar Papei Benedict prin care solicita abrogarea interdicţiei de căsătorie. Ele recunoșteau că au întreţinut relaţii intime cu preoţi, iar aceste experienţe au fost foarte dureroase din cauza restricţiilor existente. În consecinţă, ele se întrebau „dacă oare, ca lege făcută de oameni, această lege a celibatului nu ar trebui redactată și schimbată, sau, după cum sperăm, distrusă cu totul", au scris femeile în petiţia online transmisă Papei, conform CNN.

Existenţa acestei situaţii, secondată de cea a preoţilor pedofili, a deteriorat mult imaginea bisericii. Din aceste motive, o eliminare a celibatului ar aduce un nou suflu bisericii catolice „în condiţiile în care deja suferă din cauza lipsei de preoţi", susţin jurnaliștii de la Huffington Post. Cu toate acestea, Robert Gahl, profesor de morală şi teologie la Universitatea Pontificală Sfânta Cruce din Roma, crede că este puţin probabil ca Papa Francisc să permită căsătoria preoţilor în timpul pontificatului său.