Cum reconstruiești încrederea pierdută în cuplu

21139

Încrederea este atât de greu de construit și totuși atât de ușor de pierdut. O minciună, o promisiune încălcată sau infidelitatea pot duce la slăbirea și ruperea încrederii dintre parteneri. Uneori reconstruirea încrederii poate părea imposibilă. Vestea bună este că echilibrul relaţiei poate fi recâștigat!

Atunci când, prin acţiunile sale, unul dintre parteneri distruge această fundaţie și realizează că l-a rănit pe cel pe care îl iubește de fapt cu adevărat, el poate reconstrui încrederea în interiorul cuplului și uneori lucrurile pot deveni chiar mai bune. Întregul proces este însă unul dificil și de lungă durată, punctează dr. psiholog Sheri Meyers, terapeut pe probleme de familie și căsnicie și autorul cărţii Vorbim sau înselăm: Cum detectezi infidelitatea, reconstruiești dragostea și îţi protejezi relaţia de aventuri (Chatting or Cheating: How to Detect Infidelity, Rebuild Love, and Affair-Proof Your Relationship), în articolul său pentru Huffington Post.

1. Asumă-ţi responsabilitatea pentru faptele tale! Analizează motivele pentru care ţi-ai înșelat partenerul și cum ai putea evita aceste situaţii pe viitor, sfătuiește Myers în cartea sa.

2. Cere-i iertare partenerului tău. Oferă scuze sincere jumătăţii tale, nu doar pentru că așa ţi pare corect să procedezi, notează Before it’s News. „Păcatul recunoscut e pe jumătate iertat” și ajută la reconstruirea încrederii.

3. Află de ce are nevoie partenerul pentru a trece peste incident. Din păcate nu poţi șterge cu buretele cele întâmplate, oricât ţi-ai dori, dar poţi să îţi arăţi interesul vizavi de nevoile partenerului pentru a merge mai departe în relaţia voastră. Ascultă cu atenţie ce are el sau ea de zis.

4. Fă lucrurile care trebuie! Uneori nu numai cel care a greșit, ci ambii parteneri trebuie să facă schimbări în comportament și în acţiuni, astfel încât să evite repetarea acelei situaţii care a condus la ruperea încrederii, sugerează The Trust Ambassador. De asemenea, încrederea se costruiește în timp și se bazează pe fapte care să îi inspire celuilalt siguranţă și sprijin, subliniază pastorul baptist Ron Edemondson, de la Biserica Baptistă Immanuel, în articolul său pentru Christian Post.

5. Fii transparent! Dacă fapta pe care ai săvârșit-o este atât de gravă, încât a dus la pierderea încrederii în cuplu, este necesar să îi demonstrezi celuilalt că nu ai nimic de ascuns, punctează Before it’s News. În plus, fii sincer, chiar dacă asta înseamnă ca uneori să intri în conflict cu partenerul. Dacă îi ascunzi sau omiţi lucruri doar pentru a evita momentele tensionate, adu-ţi aminte că acestea sunt tot forme ale minciunii. Încearcă să prezinţi acele detalii mai puţin plăcute într-o manieră drăguţă.

6. Iartă! Chiar dacă tu ești cel care a săvârșit fapta ce a dus la pierderea încrederii în cuplu, există posibilitatea ca și partenerul să fi avut o contribuţie la cele întâmplate. Recunoaște dacă îl/o învinovăţești în vreun fel, dar iartă-l/o. Nu în ultimul rând, iartă-te pe tine însuţi pentru ceea ce ai făcut, făcând un legământ cu tine însuţi că nu vei mai repeta fapta și că vei face tot posibilul să nu îi mai rănești pe cei din jur sau chiar pe tine.

7. Ai răbdare! În funcţie de gravitatea faptei, procesul de reconstruire a încrederii poate dura mai mult decât crezi. Uneori îţi poţi pierde răbdarea, alteori speranţa că vei mai câștiga vreodată încrederea persoanei iubite. Însă dacă simţi că relaţia voastră merită salvată, demonstrează-i celuilalt că vei rezista și vei fi acolo fără să te gândești cât va mai dura până când echilibrul dintre voi va fi restabilit. Așa cum punctează pastrorul Edemondson, această etapă pare a fi cea mai dificilă dintre toate. Uneori poate vei simţi că după cei ai făcut un pas înainte, parcă dai doi înapoi, subliniază dr. Meyers. Este foarte important să nu te lași descurajat sau încărcat de gânduri negative, ci să alegi să acţionezi în mod pozitiv în astfel de situaţii.