Faţa neagră a monedei virtuale bitcoin

272

Charlie Shrem, vicepreședinte al Fundaţiei Bitcoin și director al BitInstant, o platformă populară de schimb valutar pentru moneda virtuală, a fost arestat la Aeroportul Internaţional din New York JFK, pentru spălare de bani, spre șocul comunităţii care a luat naștere în jurul bitcoin.

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că Shrem, împreună cu un alt conspirator, se folosea de afacerea legitimă pe care o avea cu bitcoini ca un paravan pentru a oferi bani unui utilizator de pe Silk Road, un site care a fost închis de către autorităţile americane, pentu că oferea servicii ilegale, de la achiziţionare de droguri, arme, programe pentru hackeri și chiar contractare de asasini plătiţi.

BitInstant, platforma de schimb valutar a lui Shrem, le oferea utilizatorilor posibilitatea de a schimba bitcoini pe dolari și viceversa. Autorităţile americane au aflat însă că Shrem vindea în nume personal bitcoini unui bărbat pe nume Robert Faiella, care, la rândul său, le vindea banii utilizatorilor de pe Silk Road, pentru diverse produse ilegale, scrie Forbes. Se pare că Shrem știa foarte bine că bitcoinii pe care îi vindea erau folosiţi în mod special pentru comerţul cu droguri, pentru că a cumpărat și pentru sine și pentru că i-a oferit lui Faiella detalii despre cum să procedeze pentru a nu alerta autorităţile asupra unui comportament dubios online (de exemplu, să folosească mai multe adresa de e-mail, diferite IP-uri pentru cumpărăturile online).

Șoc și groază pentru iubitorii de Bitcoin

De la început moneda virtuală a fost privită cu suspiciune, pentru că nu poate fi regularizată. Cu bitcoin poţi să cumperi anonim, iar plăţile internaţionale sunt foarte simplu de făcut, pentru că moneda nu este legată de nicio ţară și nu este supusă niciunor legi. Se făceau eforturi pentru ca moneda virtuală să fie luată în serios pe piaţa monetară.

Citește și Ce este și cum funcţionează bitcoin?

Tânărul de 24 de ani era printre cei mai adoraţi membri ai comunităţii bitcoin, fiind introdus de către Bloomberg pe lista milionarilor în bitcoini, anul trecut. Reputaţia sa era impecabilă, motiv pentru care a atras și investiţii de 1,5 milioane de dolari în compania sa. În momentul arestului public de pe aeroportul internaţional, toată această reputaţie, împreună cu o bună parte din încrederea pe care oameni din toată lumea începuseră să o investească în moneda virtuală, a fost distrusă.

Oamenii din comunitatea bitcoini au fost șocaţi de veste, scrie Forbes. Părerile privind bitcoin au fost mereu împărţite între „faţa neagră" a monedei, adică folosirea ei pentru activităţi ilicite, și „faţa bună", care a atras antreprenori legitimi, interesaţi să scoată statul și taxele sale, în afara afacerilor proprii. Arestul lui Shrem înclină această balanţă în jos.

„Este o mare surpriză. Sper că nu este adevărat. Charlie a făcut cele mai mari eforturi pentru ca bitcoini să fie legitimă și cât mai mulţi oameni să o accepte", a declarat Jered Kenna, o altă antreprenoare care folosește moneda virtuală, pentru Forbes.

Încotro?

Potenţialul monedei de a fi un succes ca „tehnologie de plată", așa cum este descrisă de către unii capitaliști, depinde în foarte mare măsură de sfârșitul activităţilor ilicite care se fac cu ajutorul ei, scrie QZ.com. Dacă nu, atât autorităţile oricărei ţări, cât și regulatorii din domeniul financiar o vor menţine în suburbiile economiei online. Arestul lui Shrem, care a fost puternic asociat cu eforturile de spălare a imaginii monedei, a venit ca un trăsnet pentru toţi cei care voiau să separe bitcoinul de reputaţia proastă.

Între timp însă, bitcoin a ajuns și în România, prin eforturile unui tânăr din Oradea, care a lansat prima platformă de tranzacţionare a monedei virtuale în ţară. Valoare monedei se învârte în prezent în jurul sumei de 2.400 de lei per unitate. Platforma permite tranzacţionarea şi transferarea efectivă în lei şi în bitcoin şi din 2015 nu va impune niciun fel de comisioane de tranzacţionare. În afară de cumpărarea efectivă a monedei virtuale, asemenea unei valute oarecare, bitcoin poate să mai fie obţinut în schimbul vânzării unor produse pe internet.

Citește și Moneda virtuală a internetului, bitcoin, a ajuns în România