Americanii nu merg la biserică atât de des precum afirmă

120

Creştinii americani tind să exagereze mai mult decât creştinii din alte ţări frecvenţa participării lor la serviciile religioase ale bisericilor. Este concluzia unui studiu realizat la Universitatea din Michigan.

Studiul se bazează pe răspunsurile persoanelor care au fost întrebate cât de des participă la serviciile religioase ale bisericilor, precum şi pe informaţii despre activităţile desfăşurate în zilele de duminică. Aceste informaţii acoperă perioada cuprinsă între anii 1975-2008 şi au fost colectate din alte studii şi sondaje despre modul de petrecere a timpului liber. Brenner a studiat rezultatele a 400 de sondaje la care au răspuns cca. 750.000 de oameni din 13 ţări.

Există o diferenţă de 10 până la 18 procente între ceea ce au declarat respondenţii americani la întrebarea despre frecventarea serviciilor religioase şi ceea ce reiese din alte date despre modul în care îşi petrec timpul liber. Astfel, 35-45% dintre americani au declarat că merg regulat la biserică. Însă, datele obţinute din alte surse arată că procentul celor care merg la biserică este de 24-25%.

Diferenţe de acest fel se regăsesc şi în ţările catolice ale Europei. Totuşi, procentele sunt mai mici. De exemplu, în Irlanda, diferenţa dintre ceea ce spun şi ceea ce fac creştinii variază de la 4 la 8%.

„Americanii au fost consideraţi multă vreme ca fiind excepţional de religioşi în comparaţie cu alte popoare din lumea dezvoltată. Dar, acest studiu sugerează că religiozitatea americanilor ar putea să fie excepţională nu în termenii comportamentului, cât mai degrabă în termenii identităţii", a declarat Philip Brenner, cercetător la Institutul de Studii Sociale al Universităţii din Michigan şi autorul studiului.

Când sunt întrebaţi dacă merg la biserică, oamenii interpretează întrebarea şi, datorită faptului că se consideră persoane religioase, preocupate de spiritualitatea creştină, răspund afirmativ, deşi, faptic, nu merg regulat la biserică, a declarat Brenner. Ei au răspuns mai degrabă la întrebarea „Eşti genul de persoană care merge la biserică?"

Prăpastia dintre ceea ce se spune şi ceea ce se face „este substanţială" în SUA şi Canada, notează Brenner. Religiozitatea americanilor a fost studiată comparativ cu aceea a locuitorilor din Olanda, Germania, Franţa, Norvegia, Finlanda, Slovenia, Spania, Austria, Italia, Marea Britanie şi Irlanda, notează sciencedaily.com.

Un sondaj Gallup anterior a arătat că 65% dintre americani spun că religia ocupă un loc important în viaţa lor zilnică, iar 9 din 10 americani au afirmat că ei cred în Dumnezeu. Chiar preşedintele american Barack Obama a declarat că se roagă şi citeşte Biblia în fiecare zi.

Studiul lui Brenner va fi publicat în numărul următor al Public Opinion Quarterly.