Ziua Mondială a luptei împotriva SIDA

118

Ieri a fost Ziua Mondială a luptei împotriva SIDA. Organizaţiile internaţionale au remarcat tendinţe promiţătoare, dar și îngrijorătoare cu privire la virusul HIV/SIDA.

Vești bune:

Într-un raport prezentat de ONU se afirmă că numărul de noi infecţii cu HIV a scăzut cu 20% la nivel mondial în ultima decadă. Dacă în 1999 erau 3.1 milioane de oameni nou-infectaţi, acum sunt 2.6 milioane. Din perspectiva prelungirii vieţii, dacă în 2004 mureau 2.1 milioane de oameni, în 2009 au murit 1.8 milioane de boli legate de infectarea cu SIDA. În rândul tinerilor din cele mai afectate 15 ţări, rata de infecţie a scăzut cu mai mult de 25%. Unul dintre motive este adoptarea unor practici sexuale mai sigure, conform raportului ONU.

„Frângem traiectoria epidemiei de SIDA prin acţiuni curajoase și alegeri inteligente", spune Michel Sidibe, director executiv la agenţiei UNAIDS. „Investiţiile în abordarea SIDA își primesc răsplata, deși câștigurile sunt fragile – provocarea este acum să facem tot ce putem să accelerăm progresul."

Vești rele:ONU afirmă că, „în ciuda faptului că scade numărul noilor infecţii cu HIV, pentru fiecare persoană care ajunge să fie tratată de HIV, există alte două persoane nou-infectate." OMS susţine că în 11 ţări asiatice numărul copiilor care au fost infectaţi cu HIV a crescut cu 46% între 2001-2009. În 2001 erau 89.000 de copii, în 2009 erau 130.000. Ţările din regiunea sub-sahariană se menţin în topul mondial, adunând cele mai multe cazuri de infecţii noi cu Hiv/SIDA. La nivel statistic, 69% din totalul noilor infecţii se găsesc în Africa sub-sahariană.

Săptămâna aceasta, un director executiv adjunct al UNAIDS a susţinut că în lumea occidentală, epidemia cunoaște un nou val, în special prin promiscuitatea tinerei generaţii. „Există valuri secundare și terţiare ale epidemiei, în special în zona transmiterii pe cale sexuală", afirmă Paul De Lay. Probleme majore se înregistrează în Anglia, Germania și SUA. Fără a da cifre, De Lay a spus că rata infecţiilor în rândul tinerilor este de trei ori mai mare decât era în anul 2000.