Arheologi: am descoperit palatul în care Iisus a fost judecat înainte de răstignire

1483

O echipă americană de arheologi a anunţat o descoperire de senzaţie în Ierusalim. Ei susţin că au reușit să identifice ruinele palatului lui Irod. Acolo, cred unii cercetători și arheologi, ar fi fost unul dintre locurile în care Iisus Christos a fost judecat înainte de răstignire.

Arheologii au săpat în zona unei clădiri abandonate din apropierea Muzeului Turnul lui David și au descoperit ruinele unui palat care, spun specialiştii care l-au descoperit, ar putea fi locul în care guvernatorul roman Pilat din Pont L-ar fi judecat pe Iisus înainte de a-L condamna la moarte.

Detalii precum o poartă cu un pavaj de piatră deteriorat au fost considerate indicii de către echipa de cercetare, care s-a arătat uimită de descoperirea făcută în apropierea unei alte ruine istorice: o fostă închisoare otomană de pe teritoriul Ierusalimului.

„Bineînţeles, nu există nicio inscripţie la faţa locului, dar multe dovezi, arheologice, istorice şi biblice, indică acest loc”, a declarat Shimon Gibson, profesor de arheologie la Universitatea din Carolina de Nord, din Charlotte (SUA), citat de Washington Post.

Aceeași sursă îl citează pe arheologul Amit Re’em, de la Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi, care spune că palatul a fost construit la sfârșitul primului secol înainte de Christos şi era o clădire imensă, care adăpostea mult aur și argint, ape curgătoare și reședinţe pentru oaspeţi.

Săpăturile au început în urmă cu 15 ani, urmărind extinderea Muzeului Turnul lui David. De la descoperire, muzeul a anunţat deja înfiinţarea unui circuit turistic care să cuprindă proaspătul sit arheologic, ce are potenţialul de a deveni un obiectiv extrem de atractiv pentru turiști, însă includerea ruinelor în traseul de pelerinaj la Ierusalim nu se va realiza foarte curând.

Foto: Wikimedia