Ateii români au prejudecăţi faţă de romi şi evrei

371

Ateii din România dau dovadă de o mai mare intoleranţă faţă de romi, minorităţi religioase, evrei, musulmani şi săraci, comparativ cu românii care aparţin unor confesiuni religioase. Singura minoritate faţă de care ateii dovedesc o toleranţă mai mare decât media naţională este minoritatea homosexuală.

Cercetarea „Religie şi comportament religios", realizată de Fundaţia Soros România, scoate la iveală faptul că nu opţiunea religioasă influenţează gradul de toleranţă al ateilor. Ateii întrec media naţională şi în privinţa interesului scăzut pentru politică: 66% dintre atei, faţă de 57% eşantionul naţional, declară că sunt puţin şi foarte puţin interesaţi de politică.

Profilul socio-demografic al ateilor arată că sunt un grup foarte tânăr şi cu un nivel de educaţie mai ridicat decât media naţională: 53% dintre atei au sub 30 de ani, iar 33% dintre ei au absolvit studii superioare.

Din punctul de vedere al veniturilor, ateii stau de asemenea mai bine decât media românilor: 85% dintre ei declară că au câştiguri lunare de cel puţin 900 RON, faţă de 69% dintre români care au un venit similar. Iar 10% dintre respondenţi au indicat venituri de minim 4.000 RON lunar, în timp ce, pentru acelaşi nivel de câştiguri, procentul naţional este de 2%.

Datele au fost culese, în perioada 01-21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants.

(Foto: Dreamstime)