Ateismul şi agnosticismul sunt curente minoritare printre profesorii universitari

30

    Un studiu publicat recent în Sociology of Religion sugerează că deşi ateismul şi agnosticismul sunt mai răspândite printre profesorii universitari decât în rândul populaţiei, cele două curente rămân minoritare, în SUA, chiar şi printre profesorii care predau la universităţi de vârf.

    Potrivit sociologilor Neil Gross şi Solon Simmons, scepticismul religios reprezintă un curent minoritar printre profesorii care predau cursuri de licenţă în Statele Unite (ceea ce exclude universităţile de drept şi pe cele de medicină).

    Conform studiului celor doi, 51,5% dintre profesorii care au fost întrebaţi dacă cred în Dumnezeu au răspuns "am îndoieli, dar înclin să cred că Dumnezeu există" sau "ştiu că Dumnezeu există cu adevărat şi nu am nicio îndoială." Nu mai puţin de 9,8% dintre profesori au declarat că "nu cred în Dumnezeu", în timp ce 13,1% au spus că "nu ştiu dacă există un Dumnezeu." În rândul populaţiei aceste concepţii sunt răspândite într-o proporţie de 3, respectiv 4,1%.

    Huffington Post relatează că cei doi cercetători şi-au verificat ipoteza pe un eşantion de 1.417 profesori, reprezentativ pentru cele 630.000 de cadre universitare din Statele Unite.