Video: Google testează maşina fără şofer

10

Google a început testele cu o flotă de maşini, 6 Toyota Prius şi un Audi TT, care pot circula fără intervenţia şoferului, acestea fiind dezvoltate de companie în colaborare cu universităţile Stanford şi Carnegie Mellon din SUA.

   

    După ce a cartografiat şi fotografiat deja sute de mii de kilometri de drumuri din toată lumea, pentru serviciul Street View, Google a investit 12% din veniturile sale (2,8 mld. dolari) pentru a dezvolta maşinile fără şofer. Declarate "o premieră în robotică", acestea pot circula în traficul aglomerat cu ajutorul unor sisteme alcătuite din camere video şi senzori radar şi cu laser.

    „Totul a fost posibil datorită centrelor de date Google, ce pot procesa o cantitate enormă de informaţii, preluate de maşini care apoi sunt cartografiate," au declarat reprezentanţii Google, citaţi de New York Times.

    Compania speră ca maşinile, care au parcurs deja peste 225.000 km în teste pe străzile din California, să contribuie la înjumătăţirea numărul deceselor survenite în urma accidentelor auto. Până la producţia lor de serie va mai dura însă cel puţin opt ani.