Biserica ateistă „Adunarea de Duminică”, la primul sinod

507

În urmă cu 16 luni, doi comedianţi au organizat o întâlnire denumită „Adunarea de Duminică”, în clădirea unei foste biserici din Londra. Acum se laudă cu peste 100 de congregaţii pe 5 continente, până la sfârșitul anului, și cu prima Adunare Generală, ce va avea loc în acest sfârșit de săptămână.

Biserica ateistă are o ţintă de evanghelizare declarată, și anume de a înfiinţa o comunitate copiată după cele religioase, dar fără Dumnezeu, în fiecare sat sau oraș care își dorește așa ceva. Sanderson Jones și Pippa Evans, fondatorii bisericii ateiste, spun că primesc solicitări din Ungaria, Kenya, Richmond, Virginia, Boston, São Paulo, Kuala Lumpur etc.

Toată lumea a fost sceptică privind viitorul organizaţiei, mai ales după ce prima deplasare în SUA, la New York, a fost un eșec. O parte din membri strânși la New York au anunţat că se despart de grup pentru a forma ceea ce se va chema „Godless Revival”, sau „Redeșteptare fără Dumnezeu”. Ruptura a fost cauzată de nedumerirea cu privire la ce înseamnă mai exact „Adunarea de Duminică”, o mișcare pornită de atei, dar care nu vrea să vorbească despre ateism și care tinde să organizeze comunităţi după modele religioase, de la serviciile oferite și până la management.

Acum vor să organizeze o primă Adunare Generală în Londra, unde delegaţi din Marea Britanie, SUA și Olanda vor ţine seminare despre cum se pot înfiinţa astfel de „sucursale”. De asemenea, se vor alege membri din conducere/organizare, se va discuta despre ce fel de management are nevoie organizaţia, dar și despre „limitele doctrinei nonbisericii”, scrie The Guardian.

Deși similarităţile cu serviciile religioase sunt evidente și intenţionate, autorul Hemant Mehta, care a fost invitat să vorbească la evenimentul de inaugurare de la Chicago, spune că nu există nicio comparaţie reală cu mega-bisericile creștine. Membri sunt câteva zeci, nu mii, care se întâlnesc poate o dată pe lună, nu săptămânal, nu există personal plătit, pastori sau dogme.

„Doar cântă câteva melodii, vorbesc sau îi ascultă pe alţii vorbind despre cât de bine e să fii în viaţă și poate asta îi inspiră să ducă o viaţă mai bună și să își ajute comunităţile. (…) Înţeleg de ce ateii nu vor să meargă la astfel de întâlniri, dar nu înţeleg de ce sunt criticaţi cei care o fac. Nu este o biserică. Aceasta este doar o fabulaţie a mass-mediei”, spune el.