Kenya legalizează poligamia

980

Președintele kenyan, Uhuru Kenyatta, a legalizat săptămâna aceasta poligamia în ţara sa. Decizia a stârnit reacţii negative mai ales în rândul organizaţiilor feministe, dar nu din motivul la care ne-am aștepta.

Conform spuselor președintelui, „căsătoria este unirea voluntară dintre un bărbat și o femeie, fie că este monogamă sau poligamă”. Dacă se merge însă pe firul acestei argumentaţii, atunci și femeilor ar trebui să li se permită să se căsătorească cu mai mulţi bărbaţi. Poliandria este însă exclusă din legea kenyană. Nu aceasta este însă problema femeilor kenyene. Nemulţumirea lor este că legea nu îi obligă pe bărbaţi să își consulte soţiile atunci când decid să mai aleagă încă o soţie, așa cum prevedeau normele culturale până acum.

Poligamia a fost interzisă legal de coloniștii britanici, înainte de 1963, când Kenya și-a câștigat independenţa. Legea prohibitivă, a declarat Kenyatta, nu reflecta sistemele de valori ale populaţiilor indigene, notează Huffington Post.

Poligamia este o practică veche în Kenya. Este acceptată la nivel cultural si practicată în afara legii, dat fiind faptul că o cincime din populaţie este musulmană și o mare parte a ei este grupată în triburi, ambele categorii având practica poligamiei acceptată. Kenya are, la momentul actual, 42 de triburi și niciunul nu pune o limită numărului de soţii. Cel mai cunoscut caz de poligamie este cel al lui Ancentus Akuku Ogwela, care s-a căsătorit cu 130 de femei. La moartea sa, la 92 de ani, a lăsat în urmă 210 copii.

Părerea mass-mediei și a organizaţiilor religioase sau feministe este că noua lege este o mișcare „dureroasă” a unui parlament dominat de bărbaţi. Cel mai mare ziar al ţării a descris legea ca fiind „o mișcare retrogradă care ne trimite, practic, în Evul Mediu Întunecat, acum, într-un timp în care ar trebui să întărim valorile familiei.”

Legea are și părţi pozitive, pentru că prevede vârsta minimă de căsătorie de 18 ani, dar și înregistrarea tuturor căsătoriilor. În acest fel, vor putea fi protejate fetele de căsătorii la vârste fragede. În prezent, jumătate din populaţia de 40 de milioane a Kenyei sunt femei.

În ciuda părţilor pozitive, legea vine ca o lovitura pentru mișcarea de emancipare a femeilor care a luat avânt în ultimii ani în Kenya, demonstrată și prin funcţiile importante de conducere deţinute de femei în guvernul ţării.

Poligamia este recunoscută civil în aproximativ 50 de state, majoritatea fiind ţări musulmane. În Orientul Mijlociu, poligamia este  răspândită, majoritatea statelor acceptând această practică, cu excepţia Israelului și a Turciei. Ţările africane conduse de legea islamică Sharia au, de asemenea, poligamia ca practică legală . Ţările care o au în afara legii sunt cele creștine, cu câteva excepţii în Africa.