De ce ateii moderni sunt bărbaţi educaţi, bogaţi, albi și vârstnici și cum fac prozelitism?

267

Ateii moderni sunt în general bărbaţi educaţi, bogaţi, albi și vârstnici, susţine un studiu recent realizat pe ateii americani, intitulat „Nu există nici un Dumnezeu: Ateii din America" şi realizat de sociologii David Williamson și George Yancey, de la Universitatea din Texasul de Nord.

Într-un interviu acordat publicaţiei Christian Post, Yancey a afirmat că motivul principal pentru care au ales să studieze ateii declaraţi este că acest grup populaţional e diferit faţă de restul indivizilor care sunt pur și simplu ostili sau doar indiferenţi faţă de religie. Ateismul poartă încă un stigmat social, chiar dacă diminuat faţă de cel din trecut, drept pentru care atunci când cineva spune „sunt ateu", face, de fapt, o declaraţie fermă a unei convingeri profunde.

Yancey a afirmat că profilul ateilor moderni, indicând un grup privilegiat – bărbaţi albi, vârstnici și bogaţi – poate fi ușor explicat dintr-un anumit punct de vedere. „O noţiune cheie pe care o menţionăm în studiu este aceea de control. Dacă ești o persoană cu statut social și putere și vrei ca lucrurile să se facă după cum le vezi tu, iar o religie spune că nu așa ar trebui făcute, vei fi foarte puţin înclinat să susţii sau măcar să accepţi acea religie."

La rândul său, co-autorul studiului a afirmat că noua literatură ateistă, a lui [Christopher] Hitchens, [Sam] Harris sau [Richard] Dawkins are foarte multă influenţă în rândul ateilor moderni, contribuind la formarea unui anumit profil al ateilor.

Sociologul a menţionat, de asemenea, că ateismul se transformă de-a lungul timpului și reprezintă o reacţie la convingerile religioase dominante ale timpului în care se manifestă. Ateismul de azi e, în parte, o reacţie la activismul politic al creștinilor conservatori, sau al „Dreptei Creștine". Deși nu toţi creștinii fac parte din mișcarea de dreapta, aceștia din urmă sunt cei mai activi. Așadar, faptul că ateii se simt mai confortabil în zona de stânga a spectrului politic poate fi considerat ca fiind, cel puţin parţial, o reacţie la Dreapta Creștină.

Nu în ultimul rând, Yancey a afirmat că, deși ateii nu fac prozelitism precum creștinii, totuși ei au o formă prin care caută să influenţeze societatea să adopte vederile lor. Ei au convingerea că oamenii sunt religioși pentru că sunt educaţi în acest spirit; în consecinţă, deși nu merg din casă în casă să-i convingă pe oameni să devină atei, caută pe orice cale să impună vederile lor în cadrul sistemului de educaţie, afirmând că lipsa educaţiei religioase va genera în mod natural un număr mai mic de persoane religioase la maturitate. Așadar, ei tind să facă prozelitism la nivel instituţional, nu la nivel individual.

În cadrul cercetării, Williamson și Yancey, profesori de sociologie, au folosit un chestionar online cu întrebări deschise, pe care l-au administrat unui număr de 1.451 de atei, realizând, de asemenea, și interviuri faţă în faţă cu 51 de atei din două regiuni ale SUA.