Cât de în siguranţă crezi că eşti pe internet?

115

Ţi-ai instalat un antivirus performant şi te ţii departe de site-urile porno sau de cele care ţi se par periculoase. Sunt câteva măsuri de securitate pe care le-ai luat pentru a nu deveni ţinta unui atac cibernetic. Cât de performante sunt aceste metode, dar şi ce este mit şi ce e realitate când vine vorba de protecţia noastră în spaţiul virtual vom afla în rândurile ce urmează.

Aproximativ 75% din utilizatorii de internet consideră că se află în siguranţă atunci când navighează pe internet, susţine Ivy Zhang într-un articol publicat pe Ezine Articles.

În România, din fericire, doar 2% din locuitorii ţării au fost prădaţi de atacurile de phishing şi pharming sau au pierdut bani din cauza folosirii incorecte a cardului bancar, arată un raport din 2010 întocmit de Eurostat, citat la Ştirile PRO TV. În același timp, doar 64% dintre români susţin că utilizează software-uri de securitate, precum un antivirus sau un firewall.

Cu toate acestea, un important număr de români cad pradă escrocheriilor online, printre care se numără concursurile false, aplicaţii pe Facebook sau materiale video incitante. De exemplu, în 2009, pe internet circula o astfel de farsă sub forma unui concurs organizat pe o pagină web neoficială dedicată de către producătorul de automobile Dacia, arată 9 am. Astfel, se promitea câştigarea unui autoturism Dacia Logan, iar norocoşii care erau traşi la sorţi trebuiau să plătească o taxă de curierat în valoare de 250, până la 600 de euro. Aceasta nu a fost, însă, unica înşelătorie organizată în numele Dacia, răspândită pe internet.

De asemenea, Facebook a ajutat la răspândirea mai multor aplicaţii sau filmuleţe care pot pune în pericol siguranţa utilizatorilor. De exemplu, una dintre cele mai populare astfel de escrocherii este cea care promite dezvăluirea vizitatorilor profilului personal, în plasa căreia au picat circa 23.86% dintre userii reţelei sociale, arată Yoda.

Consecinţele pe care le produc astfel de atacuri cibernetice includ pierderi importante pentru utilizatori, de la informaţii personale, până la daune financiare importante. Când vine vorba de securitatea personală în faţa atacurilor online, este nevoie de adoptarea unor măsuri de precauţie şi protecţie. Dar câte dintre acestea sunt cu adevărat eficiente şi câte sunt doar mituri?

Securitatea online şi câteva mituri vehiculate

Dacă foloseşti un software de securitate, înseamnă că eşti protejat 100%. Greşit! Deşi aceste programe te pot feri de paginile web periculoase, ele nu te pot împiedica în ceea ce priveşte download-urile periculoase pe care diverşi hackeri te păcălesc să le accesezi, arată PCTecmech. De asemenea, nici atunci când vine vorba de dezvăluirea datelor personale, software-urile de securitate nu te pot proteja.

În plus, dacă versiunea programului antivirus utilizat nu este constant actualizată, calculatorul tău poate fi uşor infectat de noile versiuni de viruşi adaptaţi la măsurile de securitate ale versiunilor anterioare.

Dacă nu îţi dai permisiunea, niciun program nu poate fi instalat pe calculatorul tău. Din nou, greşit. Uneori nici nu realizezi că tocmai ai acceptat download-ul unui software care îţi poate periclita calculatorul şi datele pe care le deţii. Poţi acorda permisiunea unei astfel de descărcări chiar dintr-o căsuţă de reclamă de tip pop-up care îţi apare pe monitor în timp ce navighezi pe internet, arată BBC. Chiar dacă tu apeşi butonul de închidere a ferestrei, acesta poate declanşa, de fapt, descărcarea unui program periculos.

Doar computerele şi laptopurile sunt afectate de viruşi. De fapt, viruşii infectează cu uşurinţă şi tabletele şi telefoanele mobile, arată un raport al companiei de securitate virtuală Symantec, notează MSN. Atacurile asupra dispozitivelor mobile au crescut cu aproximativ 58% în 2012, iar cei mai expuşi riscului sunt utilizatorii de device-uri Android. Pericolele din spatele acestor atacuri sunt reprezentate atât de furtul informaţiilor deţinute pe dispozitiv, dar şi localizarea prin intermediul GPS-ului a posesorului device-ului.

Sistemele Linux şi Macintosh sunt cele mai sigure. Pe de-o parte, utilizatorii acestor sisteme de operare sunt mai puţin expuşi decât cei care utilizează Windows, dar asta nu garantează securitatea în proporţie totală, arată My Tech Team. Numărului mare de utilizatori Windows face mult mai profitabilă prădarea acestor useri. Dar oricine poate deveni ţinta hoţilor de pe internet, indiferent de sistemul de operare pe care îl foloseşte.

Reţelele sociale sunt absolut sigure. După cum am putut vedea, mulţi utilizatori de reţele de socializare au accesat aplicaţii sau link-uri care le-au infectat calculatorul şi care au răspândit virusul mai departe, în reţeaua de prieteni. De cele mai multe ori, escrocheriile apar sub forma unor carduri cadou sau chiar a unor chestionare false, arată MSN.

Îmi cunosc prietenii de pe reţelele sociale personal, deci nu pot pica în plasa atacurilor cibernetice. Tocmai din această cauză, reţelele sociale devin un loc periculos pentru escrocheriile online. Atacatorii se bazează pe legătura de încredere existentă sau formată între useri, folosind tot felul de tactici prin care să ne îndrepte către link-uri periculoase sau pagini false, unde trebuie să ne introducem contul şi parola pentru a ne loga, arată un articol postat pe site-ul comunităţii Norton.

Chiar dacă mi-a fost atacat calculatorul, nu există nicio informaţie care mi-ar putea pune în pericol siguranţa. Poate nu îţi salvezi date importante legate de parole ale unor conturi sau despre cardurile bancare, dar chiar şi un banal document cu CV-ul tău sau al altcuiva poate deveni material preţios pentru hackeri, susţin cei de la PCTecmech. Acest document conţine numele şi prenumele persoanei, dar şi adresa, numărul de telefon sau locurile de muncă anterioare, informaţii care pot fi folosite în scopuri care îţi pot periclita siguranţa ta şi a familiei. Şi chiar dacă nu ai astfel de documente în calculator, device-ul tău poate deveni o sursă de ameninţare pentru ceilalţi, permiţând hackerului care a luat controlul asupra lui să atace alte persoane din rândul cunoscuţilor.

Pentru a ne proteja securitatea pe internet, BBC oferă câteva sfaturi preţioase printre care evitarea deschiderii mesajelor primite pe adresa de e-mail în cazul în care acestea provin de la persoane necunoscute. De asemenea, nici fişierele ataşate acestora nu trebuie descărcate şi accesate. Fii mereu atent dacă adresa pe care ai accesat-o, afişată în browser, este identică cu cea pe care ai tastat-o şi verifică dacă pagina web deschisă este autentică, găsind câteva date de contact ale companiei, precum adresa sau telefonul. Nu în ultimul rând, foloseşte parole complexe, care să nu conţină date personale şi, pe cât posibil, foloseşte parole diferite pentru fiecare site pe care îl accesezi şi care necesită crearea unui cont.