Premieră în SUA: va fi înălţat primul monument ateu

39

În mai puţin de o lună, în apropierea unui tribunal din Florida se va înălţa pentru prima dată în istoria Statelor Unite ale Americii un monument ateu pe proprietatea publică. Plasarea băncii de granit a fost un compromis, pentru ca tribunalul să-şi poată păstra tablele cu cele zece porunci în faţa instituţiei.

În mai puţin de o lună, în apropierea unui tribunal din Florida se va înălţa pentru prima dată în istoria Statelor Unite ale Americii un monument ateu pe proprietatea publică. Plasarea băncii de granit a fost un compromis pentru ca tribunalul să-şi poată păstra tablele cu cele zece porunci în faţa instituţiei.

Banca va fi amplasată chiar lângă cele 10 porunci şi va cuprinde citate despre secularism din Madalyn Murray O'Hair (activistă american), Benjamin Franklin Thomas Jefferson, dar şi un fragment din Tratatul de la Tripoli (primul tratat încheiat de Statele Unite şi care stipulează că guvernul SUA nu are la bază religia creştină).

De asemenea, banca are gravată şi o listă de 10 puncte, paralele cu cele 10 porunci.

Cele două monumente ce vor sta alături în mai puţin de o lună sunt exemplificarea luptei acerbe şi a numeroaselor conflicte referitoare la afişarea simbolurilor religioase (cruci, cele 10 porunci sau chiar scene ale naşterii lui Iisus) în Statele Unite ale Americii.