Richard Dawkins către manifestanţii atei: „Fiţi dispreţuitori cu religia"

236

Peste 10.000 de atei şi agnostici au participat sâmbătă în Washington la „Marşul raţiunii", cel mai mare marş din istorie al „celei mai mari religii din lume - cei care nu cred".

Manifestaţia a fost sponsorizată de 20 de grupuri ateiste, seculare şi umaniste, care au sărbătorit respingerea ideii de Dumnezeu şi au solicitat un rol mai important în spaţiul public.

Printre vorbitorii din timpul manifestaţiei, s-au numărat o serie de sceptici, dintre care unii foarte activi pe internet, cărora li s-a alăturat celebrul Richard Dawkins, cel mai cunoscut intelectual ateu contemporan.

Acesta a ţinut un discurs înflăcărat, în care a încurajat mulţimea adunată nu doar să îi contrazică pe oamenii religioşi, ci „să ridiculizeze şi să dispreţuiască religia" pe baza doctrinelor şi sacramentelor. Printre acestea, Dawkins a menţionat euharistia (sau frângerea pâinii), considerată Trupul lui Christos de creştinii catolici şi nu numai.

Discursul a fost prea dur chiar şi pentru susţinătorii lui Dawkins. Craig Lowery, fan al lui Dawkins, a aplaudat discursul, dar a declarat pentru USA Today că nu poate ridiculiza creştinii cu voce tare. „Cei mai mulţi oameni, creştini sau nu, sunt oameni buni", a adăugat el.

La manifestaţie a participat şi un grup de creştini, dar nu pentru a susţine pe atei, ci pentru a le vorbi celor prezenţi despre iertare şi pocăinţă.

Un sondaj de opinie realizat de ARIS (American Religious Identification Survey) în anul 2008 a descoperit că numărul ateilor şi al agnosticilor s-a dublat în perioada 1990 – 2008, ajungând la 1,6%. În aceeaşi perioadă, numărul creştinilor catolici, baptişti şi protestanţi s-a micşorat. În 2008, erau mai mulţi atei decât mormoni (1,4%), evrei (1,2%) şi episcopalieni. (1,1%).