Băiat sau fată? Cum vede Dumnezeu transgeneritatea?

507

Majoritatea copiilor îmbrăţișează în mod natural rolurile specifice sexului cu care s-au născut. Dar ce faci dacă copilul tău, chiar de la o vârstă fragedă, arată interes doar pentru lucruri specifice sexului opus? Chiar mai mult, ce faci dacă vrea să FIE o persoană de sex opus? Dar dacă vrea să manifeste aceste caracteristici în locuri publice, precum școala? I-ai permite? Și cum vede Dumnezeu problema transgenerităţii?

Anul trecut, Asociaţia Americană de Psihiatrie a eliminat „tulburarea de identitate de gen" din categoria afecţiunilor mintale. Unii experţi previzionează că viziunea cu privire la gen va evolua într-o manieră similară celei cu privire la orientarea sexuală, din moment ce homosexualitatea a fost eliminată și ea din lista bolilor mintale cu patru decenii în urmă, în 1973, scrie Associated Press.

Astăzi, spectrul genurilor include la nivel oficial transgenii, care se percep pe ei înșiși ca având o identitate de gen diferită de sexul său biologic (de exemplu, sexul la naștere poate să fie masculin, iar identitatea de gen feminină sau chiar o combinaţie între feminin și masculin). Unele persoane transgen merg până acolo încât își fac operaţie de schimbare de sex, devenind transsexuali, în încercarea de a genera compatibilitate între identitatea de gen (sau sexul psihologic) și sexul biologic.

Problemele copiilor transgeni în mediul școlarDeși numărul acestora este relativ mic, școlile sunt nevoite să găsească soluţii practice pentru integrarea lor. Ce baie folosesc? Unde se schimbă pentru ora de sport? Dacă profesorii sau elevii nu vor să folosească pronumele „el" sau „ea", sau un nume pe care copilul îl preferă? Cum să-i ferești de tachinarea copiilor, care-i hărţuiesc cu porecle și cu întrebarea: „Ești băiat sau fată?"

 

Asemenea situaţii sunt întotdeauna complicate și dureroase. În statul California, o nouă lege cere școlilor să asigure elevilor transgen drepturi egale și „acces complet la programul școlar și la facilităţi", precum toalete neutre din perspectiva genului și chiar săli separate pentru schimbatul hainelor înaintea orelor de sport.

Totuși, nici aceasta nu se dovedește a fi o soluţie practică, având în vedere că părinţii lui Coy Mathis, un băieţel de șase ani care se identifică drept fată (foto jos), a dat recent în judecată școala din Colorado la care merge copilul lor pentru însăși decizia de a-i interzice să mai folosească baia fetelor, sub motivul că această hotărâre demonstrează că „fiica lor transgen" nu este de fapt cu adevărat acceptată în școală, scrie CNN.

Educaţia copiilor transgeni – o perspectivă creștinăCum pot părinţii să-i ajute cu adevărat pe copiii care manifestă confuzie în ce privește identitatea de gen? Alan Chambers, președinte al Exodus International, o organizaţie destinată foștilor homosexuali, afirmă că părinţii sunt responsabili pentru ghidarea dezvoltării sănătoase a sexului psihologic al copiilor.

„Preșcolarii sunt incapabili să știe dacă s-ar simţi într-adevăr mai bine ca celălalt gen", afirmă Chambers, citat de Christianity Today. „Numeroși părinţi le permit copiilor lor să-și schimbe identitatea sexuală cu care Dumnezeu i-a creat", însă „acest lucru nu face decât ca respectivii copii să fie și mai confuzi", adaugă Chambers.

„Esenţa a cine ești se află în genetică, în anatomie, în cromozomi, iar ADN-ul nu se modifică brusc prin amputare chirurgicală. […] E o problemă de identitate. În esenţă, e vorba de o confuzie absolută cu privire la ce a fost creată o persoană să fie. […] E o maladie psihologică […], o luptă emoţională care cere compasiune", afirmă Chambers.

La rândul lor, activiștii mișcării de emancipare a persoanelor transgen afirmă că persoanele transgen se nasc în felul acesta, iar religia e folosită în mod nedrept pentru a persecuta aceste persoane nevinovate. „Religia a fost folosită în istorie pentru a discrimina diferite grupuri de persoane, justificând sclavia, negând femeilor dreptul la vot și persecutând minorităţile religioase", afirmă Jimmy Creech, director executiv al organizaţiei Faith in America. „Astăzi este folosită pentru a persecuta lesbienele, homosexualii, bisexualii și persoanele transgen. […] Scriptura nu abordează problema transgenităţii", adaugă Chreech.

Pe de altă parte, creștinii conservatori afirmă că Biblia vorbește împotriva acestui fenomen, prin faptul că Dumnezeu a creat un bărbat și o femeie pe care i-a numit ca atare (Geneza 1:27), subliniind că ceea ce crease era „foarte bun" ( versetul 31) și a interzis împrumutarea de elemente ale sexului opus (Deuteronom 22:5).

În plus, problema transgenităţii se află în profundă contradicţie cu teologia creștină, care învaţă că singura exprimare a sexualităţii umane aprobată de Dumnezeu e între un bărbat și o femeie care sunt căsătoriţi. „Impulsurile transgene pot fi puternice, dar ele nu se potrivesc cu etica sexuală creștină", afirmă Warren Throckmorton, profesor asociat de psihologie la Grove City College din Pennsylvania. „Dorinţele trebuie aduse în conformitate cu învăţăturile biblice, chiar dacă acest lucru creează inconveniente și produce tulburare", conchide el.