Convenţia Baptistă de Sud ia primele măsuri în cazul abuzurilor sexuale

417

Convenţia Baptistă de Sud, cea mai mare confesiune evanghelică din Statele Unite, cu 47.000 de biserici baptiste independente, a anunţat care sunt primele recomandări pe care le face în cazul plângerilor de abuz sexual din bisericile sale.

J.D. Greear, președintele CBS, a recunoscut că biserica are într-adevăr o problemă cu abuzurile sexuale, după ce mai mulţi jurnaliști de investigaţie din Statele Unite au publicat date despre 700 de acuzaţii de abuzuri și hărţuiri sexuale lansate la adresa pastorilor și liderilor din cadrul CBS, pe o durată de 20 de ani. Este al doilea cel mai mare scandal cu privire la abuzuri sexuale care lovește comunitatea religioasă din Statele Unite, după scandalul din Biserica Catolică.

Jurnaliștii au scos la iveală faptul că au fost abuzaţi chiar și copii de doar 3 ani și că, în cele mai multe cazuri, liderii bisericii unde a avut loc abuzul au închis ochii, iar persoanele în cauză au fost mutate dintr-o biserică în alta pentru ani de zile, fără să fie alertată poliţia. Din ce au putut documenta jurnaliștii până acum, un număr de 380 de pastori, lideri din corpul administrativ și voluntari au fost acuzaţi în ultimii 20 de ani, unii dintre ei de mai multe ori, iar dintre aceștia doar 100 au fost trimiși la închisoare.

Răspunsul imediat al liderilor CBS a fost să promită că „schimbările vor veni” și că autonomia de care se bucură bisericile locale nu va mai putea fi folosită ca scuză pentru lipsa de responsabilizare. „O biserică ce, de exemplu, scuză imoralitatea sexuală sau acoperă abuzurile sexuale iese din relaţia de înfrăţire cu celelalte biserici”, a ameninţat Russell Moore, președintele Departamentului de Etică și Libertate Religioasă al CBS.

La o săptămână de la aceste declaraţii puternice, președintele Greear a anunţat, pe 18 februarie, primele recomandări pe care le face în acest caz reţelei de biserici independente și autonome pe care le păstorește. Prima din cele zece este intrarea „într-o perioadă de jale și pocăinţă”. Alte recomandări sunt mai puţin pastorale: aderarea la documente ratificate de toate cele șase seminare și 41 de convenţii ale CBS și care simbolizează angajamentul de a aborda problema abuzului la fiecare nivel organizaţional; întărirea politicilor și practicilor pentru prevenirea abuzului și asistarea victimelor; reexaminarea proceselor de angajare și hirotonire pentru a permite afectuarea unor controale mai serioase în trecutul potenţialilor angajaţi și pastori și explorarea posibilităţii creării unei baze de date în acest sens; înăsprirea condiţiilor prin care o biserică poate fi dată afară din CBS în caz de gestionare proastă a acuzaţiilor de abuz sexual.

Greear a anunţat și că cele șase seminare CBS au ajuns la un numitor comun în ce privește gestionarea cazurilor de abuz sexual, care include și traininguri obligatorii pentru prevenirea abuzului pentru angajaţii sau voluntarii care activează în bisericile CBS. Deși anunţul a fost primit pozitiv, presa așteaptă să vadă și acţiuni concrete în dreptul celor care au intrat pe lista acuzaţilor.

Niciun articol de afișat