India: Tot mai multe violenţe împotriva minorităţilor religioase

289

Un amplu raport de investigaţie realizat de organizaţia Human Rights Watch arată că situaţia minorităţilor religioase din India s-a înrăutăţit simţitor de la preluarea puterii de către partidul premierului Narendra Modi, în 2014.

Raportul arată că 90% dintre crimele de ură la adresa altor religii din ultimii 10 ani se concentrează în perioada 2015-2018, când a fost observată întreţinerea unei retorici rasiste, din care s-a născut o campanie violentă de hărţuire și pedepsire a celor care consumă carne de vită sau sunt suspecţi în vreun fel de înlesnirea consumului.

Pe 18 martie 2016, un grup de bărbaţi au omorât doi oameni care se îndreptau spre un târg de animale unde aveau de gând să își vândă vitele. Atacatorii, parte dintr-un grup local neoficial de protecţie a vacilor, i-au acuzat pe cei doi, un bărbat de 35 de ani și un băiat de 12 ani, că practic dau vitele spre a fi omorâte, i-au bătut și i-au spânzurat într-un copac de la marginea drumului.

Acesta este doar unul dintre multiplele cazuri de linșaj public de care sunt responsabile diverse grupări de militanţi hinduși, care nu de puţine ori au legături cu partidul de guvernământ, acuză raportul. În India, vacile sunt considerate sacre, iar aceste grupări care doresc să le protejeze s-au înmulţit în ultimii ani în toată ţara și ţintesc comunităţile indigene sau pe cele de musulmani.

În cele mai multe cazuri dintre cele amintite în raport, poliţia a amânat investigaţiile, a ignorat procedurile, ba chiar a jucat un rol de complice în atacuri sau în acoperirea vinovaţilor. De multe ori, poliţia a depus plângeri împotriva victimelor, a familiilor lor sau a martorilor, astfel încât există o reţinere serioasă în a mai raporta astfel de cazuri. În unele cazuri, chiar și lideri politici au luat public partea atacatorilor. „Îi vom spânzura pe cei care mănâncă carne de vită”, a declarat în 2017 un membru al partidului de guvernământ și fost guvernator al statului Chhattisgarh.

În iulie 2018, Curtea Supremă din India a dat o serie de directive cu măsuri de prevenire și pedepsire a linșajelor, denunţând atacurile din partea acestor grupări de apărare a vitelor și amintindu-le că „și ei sunt supuși legilor și nu se pot lăsa ghidaţi de emoţii, sentimente sau religie”. Organizaţia Human Rights Watch le cere autorităţilor din India să pună în aplicare acele directive, să iniţieze o campanie publică în care să denunţe aceste atacuri care încalcă drepturile omului și să asigure anchetarea corectă și condamnarea vinovaţilor, conform legii.