Ben Carson solicită mobilizarea creștinilor împotriva Casei Albe

2396

Dacă Europa este în fierbere din punct de vedere politic, nici SUA nu navighează în ape mai liniștite. Atacurile împotriva Administraţiei Obama continuă să se înteţească, având un substrat religios. Recent, Ben Carson, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai președintelui american, a făcut un apel de rezistenţă în faţa deciziilor politice mizând pe valorile creștine.

Ben Carson s-a impus în plan mediatic în primul rând prin strălucita sa carieră de neurochirurg, fiind considerat unul dintre cei mai celebri medici din lume. Separarea cu succes a doi gemeni siamezi uniţi la cap — o premieră mondială — a atras atenţia presei. A primit de 27 de ori titlul de doctor honoris causa și Medalia Libertăţii, cea mai mare distincţie americană acordată unui civil. Publicului român a devenit cunoscut prin cărţile sale, filmul despre viaţa sa sau, mai recent, prin interviuri acordate posturilor românești de televiziune Antena 3 și Speranţa TV.

Carson în arena politică

În ultimul timp însă, Ben Carson și-a asumat discursuri extrem de critice la adresa președintelui american. Cu ocazia Micului Dejun cu Rugăciune din 2013, Carson a atacat noţiunea de „corectitudine politică”, acesta fiind un moment important care a determinat creșterea notorietăţii sale, unii neezitând să considere că viitorul candidat prezidenţial a apărut la orizont.

Cea mai recentă intervenţie publică a neurochirurgului fost cu ocazia Convenţiei Naţionale Anuale a Reţelelor Religioase din Nashville, Carson discutând împreună cu Eric Metaxas, un alt oponent al lui Obama, informează Religion Today. În faţa a peste 1.000 de comunicatori, Carson le-a cerut cetăţenilor americani să păstreze valorile iudeo-creștine înrădăcinate în istoria naţiunii: „Acestea sunt lucruri pe care nu trebuie să le abandonăm de dragul „corectitudinii politice” sau doar pentru a fi ca toţi ceilalţi”. De ce? Fiindcă „noi nu suntem ca oricine altcineva. Aceasta este o naţiune de excepţie. Lumea s-a schimbat dramatic după apariţia Statelor Unite ale Americii”, a continuat Carson.

Observaţiile sale nu s-au limitat doar la aspecte specifice discursului motivaţional. Realizând că există o disensiune chiar între creștinii americani, a făcut apel la unitate pentru a opune rezistenţă noii traiectorii pe care înaintează naţiunea americană. „Chiar acum America este ca o navă care este pe cale de a se apropia de cascada Niagara și toată lumea este în pericol de moarte. Avem însă oameni care se uită peste bord și spun că avem o lipitoare pe una din părţile corăbiei. Uitaţi de lipitoare. Să întoarcem mai întâi vaporul. Apoi putem vorbi și despre lipitori. Avem nevoie să ne uităm la problemele majore și nu ne mai putem permite să fim divizaţi în probleme minore, în privinţa cărora întotdeauna vor fi diferenţe de opinie.”

De la Gestapo-ul german la Rusia ortodoxă a lui Putin

Ultimele declaraţii ale medicului american vin pe fondul unei intensificări a opoziţiei faţă de deciziile Administraţiei Obama. Principala acuzaţie care le subsumează pe toate celelalte constă în faptul că naţiunea americană s-a îndepărtat de Dumnezeu în urma deciziilor luate de Obama în privinţa homosexualităţii, celebrei Obamacare, precum și filosofiei de viaţă ce se ascunde în spatele „corectitudinii politice”.

Poate părea ciudat în contextul actual al evenimentelor din Europa să fie oferită ca model Rusia lui Putin, însă, în urmă cu o lună, Carson l-a lăudat pe președintele rus pentru politicile sale sociale ultraconservatoare. Într-un interviu acordat Fox News, a afirmat că Rusia și-a câștigat „prestigiu și influenţă în întreaga lume, în timp ce noi o pierdem pe a noastră”, a spus Carson. Poate că cea mai radicală declaraţie din interviu este recunoașterea faptului că Putin are dreptate atunci când acuză America că a rămas fără Dumnezeu.

Acuzaţiile lui Carson nu s-au limitat doar la a comenta deciziile politice ale președintelui american. Pe fond, atacurile sale sunt chiar mult mai grave, acuzând într-un interviu acordat WND oficialii din jurul lui Obama ca fiind „corupţi” și acţionând „ca Gestapo”.

Lumea din care creștinul nu poate lipsi

Evoluţia evenimentelor de pe scena politică americană pot părea ciudate privitorului român. Atacurile verbale cu substrat creștin sunt străine spiritului românesc. America însă s-a construit mizând pe valorile religioase transferate și în arena politică. Este evident faptul că asistăm la o radicalizare a taberelor. Ben Carson este doar una dintre vocile „acide” din spaţiul public. Mesajele sale pot fi considerate de unii prea radicale, însă tăcerea ar fi preferabilă?

Atitudinea lui Carson ar putea genera reflecţii inclusiv celor care utilizează argumente religioase ca justificare pentru a se menţine departe de marasmul politic. Obișnuiţi cu tăcerea în faţa comunismului, în România nu s-a dezvoltat o cultură a rezistenţei bazate pe valori. Nici bisericile creștine, în general, nu au făcut faţă tăvălugului comunist. Reduse la noncombat, au găsit și justificări pentru aceasta. Iar urmările le resimţim până astăzi. Vocea creștină nu prea este auzită. Iar apelul la unitate în jurul problemelor „mari” lipsește cu desăvârșire. Suntem departe de spiritul american și departe, ar spune unii, de identificarea unor soluţii viabile.

Pasivitatea în numele creștinismului poate fi recomandabilă pentru mulţi, însă nu și utilă. Nu „evadarea” din lume este idealul, ci, așa cum spune Mircea Platon, să ne obișnuim să trăim cu o dublă cetăţenie. În opinia sa, creștinii nu pot „lipsi motivat”, nu pot absenta refugiindu-se în rugăciune, ci trebuie să fie o prezenţă care responsabilizează și transformă lumea. Pentru a ajunge la acest deziderat ar trebui să înţelegem că nu supunerea faţă de autorităţi reprezintă cea mai mare virtute, ci transfigurarea mediului politic care generează și întreţine răul. Indiferent de preţul care trebuie plătit pentru ca vocea să fie auzită.