OMS schimbă cantitatea de zahăr recomandată

3515

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat în repetate rânduri asupra efectelor nocive ale zahărului, dar în urma unor noi cercetări, cantitatea de zahăr recomandată anterior ar putea fi redusă la jumătate. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat în repetate rânduri asupra efectelor nocive ale zahărului, dar în urma unor noi cercetări, cantitatea de zahăr recomandată anterior ar putea fi redusă la jumătate.

În noul ghid realizat de OMS, se menţin recomandările din anul 2002, conform cărora cantitatea de zahăr trebuie să reprezinte nu mai mult de 10% din numărul total de calorii consumate într-o zi, dar este inclus procentul de 5% ca fiind recomandarea benefică pentru sănătate. 10 % din numărul total de calorii  înseamnă aproximativ 50 g de zahăr pe zi pentru o persoană adultă, cu o greutate normală. În această cantitate este inclus orice tip de zahăr, inclusiv cel prezent în miere, siropuri, mâncare, sucuri de fructe şi altele, notează thewire.com.

Dr. Francesco Branca, de la OMS, subliniază faptul însă că ideal ar fi să se ajungă la un consum de zahăr care să reprezinte 5% din numărul total de calorii consumate într-o zi, lucru care ar prespune multe beneficii, mai ales în condiţiile în care numărul de oameni obezi este din ce în mai mare. OMS ia în calcul introducerea procentului de 5% ca recomandare fermă în noul ghid ce va apărea în această vară, după ce schimbările vor fi supuse opiniilor mai multor autorităţi în domeniul sănătăţii.

Noile recomandări ale OMS se bazează pe dovezi ştiinţifice ale impactului negativ al zahărului asupra sănătăţii. Potrivit unui studiu recent, consumul de zahăr excesiv are o strânsă legătură cu riscul de a suferi boli cardiovasculare. Cei al căror consum de zahăr reprezintă între 17% şi 21% din numărul total de calorii au un risc cu 38% mai mare de a suferi boli cardiovasculare, în comparaţie cu cei al căror consum de zahăr reprezintă doar 8% din numărul total de calorii. De asemenea, consumul de zahăr excesiv contribuie la obezitate, presiune sangvină şi colesterol peste limitele normale, diabet, ciroză şi demenţă, printre altele, potrivit Laura A. Schmidt, profesor la UC San Francisco School of Medicine.

Studiile realizate în acest sens au motivat propunerea implementării taxei pe băuturile carbogazoase şi alte băuturi îndulcite, lucru care ar reduce consumul acestora. În 15 ţări există deja această taxă, dar în SUA nu a fost aprobată. Ideea de a taxa băuturile şi dulciurile bogate în calorii a câştigat din ce în ce mai multă popularitate în rândul nutriţioniştilor, în ultimii ani, însă nu se întâmplă acelaşi lucru şi în rândul consumatorilor.

Sursă foto: Uwe Herman