Biblia, mai puţin citită decât statusurile Facebook

1269

În era predigitală, Biblia conducea în topurile preferinţelor pentru lectură. Astăzi însă, nu doar că Biblia a pierdut teren în faţa platformelor online, dar obiceiul de a citi Biblia în fiecare zi a fost înlocuit de obiceiul de a verifica actualizările de pe Facebook.

Dacă în 2006, un sondaj de opinie CBS arăta că 15% dintre americani (aproximativ 40 de milioane de persoane) citesc Biblia şi alte texte religioase în fiecare zi, iar aproape 50% citesc din Biblie de patru ori pe an, numărul păleşte astăzi în faţa numărului celor care accesează zilnic reţeaua de socializare.

Potrivit datelor oferite de Facebook, cu ocazia aniversării a 10 ani de la lansare, numărul utilizatorilor care folosesc Facebook în fiecare zi este de 1,23 de miliarde pe lună. Cât priveşte utilizatorii americani, 57% dintre ei sunt utilizatori loiali Facebook, potrivit unui sondaj Pew, realizat la începutul acestui an. Mai exact, numărul celor care citesc Biblia în fiecare zi este de trei ori mai mic decât numărul celor care intră pe Facebook.

Motivele invocate de americanii care nu citesc Biblia sunt diverse, de la un program încărcat, teama că Biblia este dificil de înţeles sau concepţia că Biblia nu mai este relevantă în ziua de astăzi, relevă un studiu Bible Gateway din iulie 2013.

Raportul nu include însă şi câţi utilizatori creştini activi există pe Facebook, care distribuie mesaje din Biblie sau alte materiale inspiraţionale cu origine religioasă.