Când America se roagă pentru fiii pierduţi

153

Micul Dejun cu Rugăciune este singurul eveniment în care — indiferent de culoarea politică — americanii se roagă împreună. Anul acesta, preşedintele Barack Obama a chemat America la rugăciune pentru libertate religioasă şi, în mod special, pentru creştinii persecutaţi din toată lumea, între care Kenneth Bae şi Saeed Abedini.

Evenimentul anual a avut anul acesta un ton mai spiritual decât de obicei, la cea de-a 62-a aniversare. Politica a fost doar un subiect tangent, discursul preşedintelui Obama punând accentul pe libertatea religioasă, care este „vârful de lance al politicii externe americane", dar care este puternic atacată în restul lumii.

„Astăzi, declarăm că respectăm principiile pe care le considerăm adevărate. Ştim că fiecare dintre noi este creat după chipul lui Dumnezeu. Prin urmare, credem în demnitatea intrinsecă a fiecărei fiinţe umane — demnitate pe care nicio putere de pe acest pământ nu o poate lua. În esenţa demnităţii umane se află libertatea religioasă", a declarat Obama.

„Istoria a arătat că statele care respectă drepturile omului se bucură de pace şi au mai mult succes. La polul opus, naţiunile care nu respectă aceste drepturi seamănă seminţele amare ale instabilităţii, violenţei şi extremismului", a mai spus preşedintele american.

Nu toţi cei care au ascultat discursul au fost şi de acord cu preşedintele american, asemenea reverendului Barry Lynn, director al Organizaţiei Americanii Uniţi pentru Separarea Bisericii şi Statului. „Sunt foarte tulburat de modul în care politicienii din SUA folosesc religia în scop politic, ţinând discursuri care Îl citează pe Iisus", a declarat acesta pentru Voice of America.

Nu în ultimul rând, Obama a solicitat susţinere în rugăciune pentru creştinii care suferă din cauza convingerilor religioase, precum creştinii din China, ortodocşii copţi din Egipt, creştinii din Siria şi cei aflaţi în alte locuri în care există conflicte sau tensiuni sectare. În mod special, Obama i-a amintit pe Kenneth Bae, reţinut în Coreea de Nord pentru 15 luni, şi pastorul Saeed Abedini, arestat în Iran de 18 luni şi condamnat la opt ani în închisoare din cauza convingerilor lui religioase. Obama a asigurat că Statele Unite fac tot ce le stă în putinţă pentru a-i ajuta pe cei doi să se întoarcă la familiile lor.

Preocuparea pentru creştinii persecutaţi

Situaţia lui Kenneth Bae a fost amintită şi în Congresul american, unde ultimii 4 supravieţuitori ai Războiului Coreean (1950-1953) au trimis o scrisoare liderului nord-coreean, Kim Jong-un, cerându-i să-l elibereze pe misionar. Acesta fusese arestat în octombrie după ce vizitase ţara ca turist. Sora lui Bae, Terri Chung, a mulţumit într-un interviu celor 4 congresmeni pentru că au adus în atenţie situaţia fratelui ei.

Micul Dejun cu Rugăciune de la Washington este un eveniment ecumenic la care participă oameni de stat, lideri militari şi personalităţi care conduc meditaţii pe teme religioase sau cântă imnuri creştine. La evenimentul ce are loc în prima joi din luna februarie a fost prezent fiecare preşedinte american, începând cu Dwight Eisenhower (1953-1961).

Alte discursuri

În anii trecuţi, discursurile de fond luau un ton politic, aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu invitatul special dr. Ben Carson. Atunci, Carson îşi bazase discursul pe politica internă a preşedintelui Obama şi atacase noţiunea de „corectitudine politică", pe care a calificat-o drept o ameninţare „periculoasă" pentru libertatea de exprimare.

Sursă foto: time.com