Biblia rescrisă pentru Twitter

176

Scriitoarea Jana Riess e convinsă că mulţi oameni sunt interesaţi să cunoască mai multe lucruri despre Biblie, dar că o consideră greu de citit și inaccesibilă. De aceea, s-a gândit să vină în ajutorul lor prin mesaje scurte care rezumă Biblia și să le posteze pe Twitter.

Aproape în fiecare casă există o Biblie, dar prea puţini sunt cei care o citesc. În schimb, din ce în ce mai multe persoane folosesc zilnic reţelele sociale, printre care şi Twitter. Acesta este motivul pentru care Jana Riess foloseşte tweet-urile pentru a face cunoscută Biblia. În ultima sa carte, The Twible: All the Chapters of the Bible in 140 Characters or Less . . . Now with 68% More Humor!, Riess a scris tweet-uri pentru fiecare capitol al Bibliei, scurte, concise şi chiar amuzante, din punctul ei de vedere, notează foxnews.com.

Jana Riess, de religie mormonă, a declarat că a scris The Twible pentru a oferi o înţelegere mai bună a Bibliei. Aceasta conţine 1.189 tweet-uri, unul pentru fiecare capitol al Bibliei, un rezumat al fiecărei cărţi în şapte sau mai puţine cuvinte, informaţii suplimentare pe marginea textului, un glosar cu anumiţi termeni şi personaje şi mai bine de 50 de imagini, printre altele. Riess a mai scris şi Flunking Sainthood: A Year of Breaking the Sabbath, Forgetting to Pray, and Still Loving My Neighbor, care a fost în topul celor mai citite 10 cărţi religioase ale anului 2011. Jana Riess a declarat că 25% din câştigul pe care îl va avea din vânzarea acestei cărţi va fi donat unor ONG-uri.

Părerile cu privire la The Twible sunt împărţite. De exemplu, scriitorul Mark Kellner a declarat că prezentarea Bibliei într-un mod inedit, simplu şi amuzant face ca citirea cărţii lui Riess să fie o experienţă transformatoare. Peter Enns, scriitor şi teolog, a spus că citirea tweet-urilor, care nu sunt altceva decât mici rezumate ale capitolelor din Biblie, îi poate stimula pe cei interesaţi să citească întreaga carte.

Există însă și cititori nemulţumiţi de cartea The Twible. Wayne Grudem, profesor la Phoenix Seminary, Arizona, a criticat tweet-urile din ea, deoarece, din punctul său de vedere, tonul amuzant care se foloseşte pentru a reda anumite pasaje reprezintă lipsă de respect faţă de Biblie. Alţii au spus că acestea trivializează mesajul Sfintei Cărţi, chiar dacă se pare că, în felul acesta, Biblia devine mai cunoscută. Jana Riess susţine însă că majoritatea reacţiilor pe care le primește sunt pozitive.