Statul São Paulo, Brazilia, declară oficial 22 octombrie drept „Ziua Adventistă”

1739

Statul brazilian São Paulo a desemnat 22 octombrie ca „Ziua Adventistă”, după ce guvernatorul acestui stat, Geraldo Alckmin, a semnat un proiect de lege în acest sens, iar organul legislativ de stat a adoptat iniţiativa.

În São Paulo, cel mai populat stat din Brazilia, găzduind aproape un sfert dintre locuitorii ţării, există peste 262.000 de membri adventiști. În peisajul religios destul de pestriţ al unei ţări romano-catolice, unde chiar și cei 26 de milioane de protestanţi reprezintă o minoritate, faptul este cu atât mai remarcabil, cu cât adventiștii reprezintă mai puţin de 1% din populaţia ţării, care se apropie de cifra de 190 de milioane. 

Anul trecut, adventiștii din Brazilia au devenit brusc parte a unei intense controverse din lumea fotbalului după ce, la sfârșitul anului 2015, portarul Carlos Vítor da Costa Ressurreição a devenit membru al Bisericii Adventiste. Decizia lui a avut ecou mai ales în contextul în care, după o prestaţie decisivă în promovarea clubului Londrina Esporte din seria C în seria B, liga de bază în Campionatul Naţional de Fotbal al Braziliei, Ressurreição a pierdut o ofertă de angajare de neratat din partea echipei Chapecoense, din prima ligă, fiindcă a refuzat să mai joace în meciurile programate sâmbăta. Fotbalistul, care fusese declarat sportivul anului în 2015, spunea însă că e convins că decizia aceasta i-a salvat viaţa. În noiembrie 2016 avionul care transporta echipa Chapecoense s-a prăbușit, bilanţul victimelor fiind de 71 de persoane – cea mai mare tragedie din istoria fotbalului brazilian.

Însă, chiar dacă detaliile despre turnura pe care a luat-o viaţa cunoscutului jucător de fotbal au ţinut primele pagini ale ziarelor sportive, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a devenit cunoscută în Brazilia nu atât datorită vreunui membru celebru al ei, cât datorită implicării susţinute în proiecte sociale, medicale, educaţionale și din domeniul libertăţii religioase.

Unul dintre proiectele bine cunoscute la nivel local este Winter Emergency Program, în care Biserica Adventistă, în parteneriat cu oficialităţile orașului São Paulo, asigură haine de iarnă și asistenţă medicală de bază persoanelor care trăiesc pe stradă. În jur de 25.000 de persoane fără adăpost trăiesc în oraș, dar adăposturile din capitala statului pot găzdiu mai puţin de jumătate dintre solicitanţi.

Brazilia s-a confruntat cu un șir lung de dezastre naturale în ultimii ani, iar Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare și Ajutor (ADRA Brazilia), care are deja o tradiţie în oferirea de servicii de urgenţă în timpul calamităţilor naturale, a intervenit cu promptitudine de fiecare dată. În ianuarie 2011, inundaţiile și alunecările de teren au constituit cea mai gravă catastrofă naturală înregistrată în Brazilia, îngropând sute de persoane în timp ce dormeau și provocând aproape 1.000 de morţi și distrugerea a mii de locuinţe. ADRA Brazilia, cu sprijinul reţelei ADRA, a oferit pături, lenjerie de pat și kituri complete de igienă pentru peste 4.500 de persoane.

În 2015, când alunecări masive de teren au poluat apa potabilă cu componente toxice, lăsând un sfert de milion de locuitori din statul brazilian Minas Gerais fără rezerve de apă, ADRA s-a alăturat eforturilor guvernului prin distribuirea obiectelor de primă necesitate pentru 600 de familii, iar împreună cu cluburile de exploratori și școlile adventiste au colectat și distribuit apă pentru peste 2.000 de familii afectate.

De asemenea, voluntari adventiști s-au implicat în sprijinirea celor afectaţi de evenimentele tragice care au șocat comunitatea din Manaus și din întreaga Brazilie. Prima zi a anului 2017 înregistra un masacru în penitenciarul Manaus (Amazon), cu un bilanţ de aproape 60 de victime, ca urmare a confruntării membrilor a două grupări rivale. Voluntarii au oferit alimente și apă și s-au rugat împreună cu rudele deţinuţilor, sosite pentru a afla vești despre cei dragi sau pentru a identifica victimele.

La 5 zile după tragedia din Manaus, inundaţiile majore din zona orașului Rolante, din statul Rio, au distrus șosele, case și poduri, afectând câteva mii de locuitori. Ca parte a operaţiunilor de ajutorare, ADRA Brazilia a adus din São Paulo un camion special, dotat cu o zonă în care se oferea consiliere, o bucătărie echipată pentru pregătirea a 15.000 de mese pe zi și o spălătorie capabilă să proceseze 20 de kilograme de rufe pe oră.

Nu doar dezastrele, dar și evenimentele sportive de anvergură au constituit prilejul potrivit pentru ca Biserica Adventistă din Brazilia să își manifeste preocuparea ei pentru nevoile fizice și spirituale ale semenilor. „Hope Brazilia” a reprezentat un proiect vast, care a mobilizat tineri adventiști din 12 orașe în care s-au jucat meciurile Cupei Mondiale de Fotbal 2014. Proiectul a vizat distribuirea de apă, susţinerea de concerte, organizarea de expoziţii de sănătate în vecinătatea stadioanelor, distribuirea unei reviste despre turismul sexual (parte a unui alt proiect adventist, campania de conștientizare „Breaking the Silence”), o campanie de rugăciune online pentru cetăţenii celor 32 de state participante la acest turneu de fotbal.

Dacă sistemul de sănătate adventist este al doilea cel mai extins sistem confesional de sănătate din lume, el nu putea să nu fie reprezentat și în Brazilia. Spitalul Adventist din Belém, care se întinde astăzi pe 12.000 de metri pătraţi, a început cu efortul cuplului de misionari Leo și Jessie Halliwell de a oferi, începând cu anul 1931, asistenţă medicală și spirituală, călătorind într-o barcă, de-a lungul Amazonului. Clinica Medicală „Bunul Samaritean”, pe care o înfiinţau zece ani mai târziu, s-a transformat ulterior într-un spital cu 18 paturi, care a crescut, a bifat realizări medicale (prima intervenţie chirurgicală pe cord în regiune) și s-a transformat în instituţia medicală modernă de astăzi.

Spitalul Adventist din Manaus a fost cotat în topul celor mai bune instituţii medicale din Brazilia, fiind plasat pe locul 6 într-o listă dată publicităţii în urma studiului efectuat de Great Place to Work (Locul de dorit în care să lucrezi).

Contribuţia adventistă la construirea unei societăţi mai bune era recunoscută în 2010 de Almir Barbuda, fost ambasador al Braziliei în Belgia. „Faceţi o treabă minunată în Brazilia”, era aprecierea lui, într-o discuţie cu liderii bisericii.