Frieda Souhuwat-Tomasoa, o olandeză adventistă, trebuia să se afle în avionul malaysian care s-a prăbușit în Ucraina joia trecută. Rezervase deja biletul însă, cu doar trei zile înainte de zbor, a realizat că itinerariul ei iniţial ar fi presupus un zbor și sâmbăta. Așa că s-a răzgândit.

Era luni dimineaţă, iar Frieda (67 ani) era împreună cu soţul ei, Max, la devoţional – un moment al dimineţii pe care cei doi obișnuiau să îl petreacă rugându-se împreună, relatează Adventist Review. Discutând despre planurile săptămânii, Frieda i-a spus soţului ei că ar prefera să plece cu o zi mai devreme spre Indonezia, pentru a evita să călătorească în timpul Sabatului.

Femeia lucrează în cadrul UNPO – agenţie ONU specializată în soluţionarea nonviolentă a conflictelor care afectează popoarele indigene și minorităţile din teritoriile nerecunoscute sau aflate sub ocupaţie – și obișnuiește să călătorească foarte des. Însă niciodată sâmbăta. Aceasta fiindcă, potrivit credinţei ei, Sabatul este ziua de odihnă dedicată într-un mod special închinării.

Conferinţa pe care o organiza urmărea să crească notorietatea situaţiei din Ambon (în Insulele Maluku), unde conflictele între creștini și musulmani, dar și sărăcia și lipsa educaţiei, au creat un climat extrem de dificil pentru locuitori. Însă mai mulţi vorbitori anunţaseră că se vor retrage din eveniment, așa că agenţia a delegat-o la faţa locului pentru a încerca să salveze situaţia.

Substratul religios al misiunii ei nu a convins-o că ar trebui să renunţe la obiceiul pe care l-a avut toată viaţa și să călătorească în ziua sfântă. „În toate misiunile mele pentru UNPO, indiferent unde am mers, am ţinut Sabatul și nu am pus niciodată piciorul într-un avion”, a declarat femeia într-un interviu pentru o Uniunea Olandeză a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.

Iar vineri, când a aflat despre accident, a izbucnit în lacrimi în timp ce îi povestea soţului la telefon ce se întâmplase. „Spiritul lui Dumnezeu mi-a vorbit în timpul devoţionalului nostru de luni și mi-a zis ‘dacă vei merge pe acest traseu, vei călători în Sabat. Nu o face.’ (…) Încă Îi mulţumesc în fiecare moment pentru călăuzirea și binecuvântările Lui.”

Citește și

Ce am înţeles din cazul adventistei care nu a murit în MH17

Sabatul sau viaţa?

Frieda Souhuwat-Tomasoa este o adventistă practicantă, implicată în viaţa bisericii căreia îi aparţine de la vârsta de 20 de ani. Face parte din Comitetul Executiv al Uniunii de Conferinţe din Olanda și este prezbiter la biserica ei locală din Rotterdam. Femeia s-a pensionat din postul de administrator public, în care a făcut carieră, și s-a dedicat activităţilor UNPO, unde lucrează din 1991.