Proiectul iniţiat de Bill şi Melinda Gates şi Warren Buffett, în urmă cu 4 ani, a reuşit să strângă peste 125 de miliardari dispuşi să-şi doneze cel puţin jumătate din avere pentru cauze caritabile şi, de asemenea, a depăşit graniţele Statelor Unite ale Americii.

The Giving Pledge, proiectul iniţiat de cei trei, are un succes neaşteptat. Nu mai puţin de 127 de miliardari, cu vârste între 27 şi 98 de ani, s-au înscris pentru a-şi dona cel puţin jumătate din avere pentru diferite cauze caritabile. Pentru a da un exemplu demn de urmat, Warren Buffet, considerat un mare om de succes al secolului al XX-lea şi unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, a promis că îşi va dona 99% din avere pentru cauze filantropice, notează christianpost.com.

Nici soţii Gates nu fac rabat de la obiectivul proiectului, motiv pentru care s-au angajat să-şi doneze 95% din avere. Pe lângă cei trei s-au strâns şi alţii care vor să contribuie cu banii lor la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale celor nevoiaşi sau să se implice în alte cauze. Jeffrey Skoll, primul angajat şi primul şef al eBay este unul dintre cei 127 de miliardari care participă la acest proiect. El este implicat în activităţi filantropice încă de la înfiinţarea fundaţiei care îi poartă numele (Skoll Foundation) şi este interesat de tot ce ţine de schimbările climatice şi evitarea acestora, siguranţa apei sau conflictul din Orientul Mijlociu.

Proiectul a depăşit graniţele SUA şi a convins 12 donatori din alte 8 ţări, potrivit forbes.com. Printre aceştia se află Richard Branson, Vincent Tan, Victor Pinchuk, Peter Peterson, Nicolas Berggruen, Patrice Motsepe şi soţia sa, dr. Precious Moloi-Motsepe, Sara Blakely şi Steve şi Jean Case, printre alţii. În fiecare an, participanţii la proiect au întâlniri în care discută despre cele mai bune metode de a dona în mod eficient. Fiecare dintre aceştia donează şi acţionează în diverse domenii, în funcţie de propriile interese şi preferinţe. Pentru fondatorii proiectului, acest lucru nu este o problemă, atâta timp cât cei mai bogaţi oameni ai lumii sunt implicaţii în iniţiative filantropice.

La ora actuală, sunt aproximativ 1.645 de miliardari în toată lumea, dintre care 492 în SUA. David Callahan, autor al The Cheating Culture, spunea despre Bill Gates: „El este unul dintre cei care donează cei mai mulţi bani şi, cu toate acestea, continuă să se îmbogăţească din ce în ce mai mult.”

Averile lor și ajutorul pe care îl pot da acești oameni sunt incomparabil mai mari decât ale noastre. Acest lucru nu ar trebui să ne dea înapoi. Poate pentru cei pe care îi ajutăm noi, nu ar face nimeni nimic. În felul acesta, noi suntem singurul lor ajutor. Nu avem motive pentru care să nu fim generoşi şi sensibili la nevoile celor din jur, tot ce trebuie să facem este să privim în jurul nostru şi să renunţăm la egoismul care ne împiedică să ajutăm.

Poate nu ai o avere de miliarde, dar acest lucru nu înseamnă că nu poţi da din puţinul pe care îl ai. Şi mai important decât atât, nu ai motive să nu fii recunoscător pentru lucrurile pe care le ai, aşa puţine cum le vezi acum.