Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor a distribuit 52 de tone de ajutoare locuitorilor unei zone izolate din Columbia, ţară care se luptă cu cea mai severă secetă din istoria sa.

Estimările oficiale avansează că sute de copii au căzut victimă celei mai dure secete care s-a abătut vreodată asupra Columbiei. Cea mai afectată zonă a ţării este regiunea La Guajira, o peninsulă situată în nord-estul ţării, locuită printre alţii de copii care nu au văzut în viaţa lor ploaia. ADRA a mai intervenit în zonă în anul 2014, însă a revenit după ce s-a aflat că nu mai puţin de 29 de copii au murit, doar în primele cinci luni ale anului 2016, din cauza malnutriţiei.

Printre cei 75 de voluntari implicaţi în operaţiunea umanitară s-au numărat predominant locuitori ai capitalei columbiene, Bogota, dar unii au venit chiar și din Hawaii pentru a ajuta. Au distribuit alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte și medicamente, oferind totodată servicii medicale gratuite și organizând activităţi sociale recreative pentru mii de familii din regiunea afectată.

Iniţiativa ADRA este considerată un proiect istoric pentru Biserica Adventistă și pentru organizaţie ca atare datorită faptului că a mobilizat toate cele 17 conferinţe ale bisericii, din Columbia, a precizat Gabriel Villarreal, directorul naţional ADRA Columbia. Toate conferinţele au colectat bani și bunuri prin intermediul departamentelor de misiune cu scopul iniţial de a ajuta 2.400 de familii (12.000 de persoane). Însă această ţintă a fost depășită, proiectul ajutând 2.600 de familii (13.200 de oameni). Pe parcursul celor cinci zile în care s-a desfășurat, iniţiativa ADRA a furnizat 956 de consultaţii medicale, 54 de proceduri stomatologice și a distribuit 3.966 de produse medicale. Potrivit unui raport Adventist Review, mulţi oameni plecau de acasă dinainte de răsăritul soarelui pentru a sta la coadă la consultaţiile medicale.

Sâmbăta trecută, ADRA a aniversat 25 de ani de prezenţă în România printr-un concert umanitar care a reunit muzicieni de toate vârstele. Au interpretat violoncelistul Andrei Ioniţă, student la Berlin (câștigător al Concursului Internaţional Ceaikovsky – Rusia, ediţia 2015), Corurile de copii Cantassimo & Celest Harmony, corul The Royal Kids, corul The Royal Singers, solista Aldana Cazacu, orchestra Pro Nobile și pianistul George Natsis, corurile fiind coordonate de dirijorii: Simida Gherghe, Hermina Marin și Albert Codreanu.

Înfiinţată în 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA România, a păstrat filozofia de ajutorare necondiţionată în cadrul activităţilor desfășurate în proiectele sale. ADRA România urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru cei în nevoie şi investeşte în potenţialul oamenilor, prin iniţiative de dezvoltare comunitară, axându-se pe cinci direcţii principale: asistarea categoriilor sociale defavorizate, asistarea victimelor dezastrelor naturale, sănătate primară, educaţie de bază și dezvoltare economică.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.