La scurt timp de la carnagiul din Orlando, în urma căruia și-au pierdut viaţa zeci de tineri care petreceau într-un club gay, Biserica Adventistă Forest Lake, situată la 32 km de locul crimei, a anunţat pe Facebook că se oferă să găzduiască gratuit servicii funerare pentru cei uciși.

Postarea bisericii, devenită rapid virală, anunţa că lăcașul „extinde disponibilitatea serviciilor gratuite de înmormântare pentru oricare dintre victimele LGBT ale masacrului de la #thePulse”. Biserica s-a oferit totodată să transmită prin streaming online serviciile, pentru familiile și prietenii care nu s-ar fi putut deplasa la înmormântare. Iniţiativa a pornit de la un membru al bisericii, care lucrează pentru Spitalul de Pediatrie Nemours și care aflase de la capelanii spitalului că multe dintre familiile victimelor erau îngrijorate că nu vor avea unde să îi înmormânteze pe cei dragi.

Imediat după anunţul bisericii Forest Lake, alte patru biserici adventiste i-au urmat modelul, declarând că și ele pot găzdui gratuit înmormântări. Biserica spaniolă Forest City, biserica Atamonte Springs, biserica spitalului Florida și Biserica Centrală din Orlando sunt cele patru lăcașuri de cult situate foarte aproape de locul incidentului care s-au oferit să ajute.

Mai multe familii ale unora dintre cele 49 de victime ale atacului din 12 iunie s-au arătat interesate de înmormântările gratuite, însă până la 21 iunie niciuna nu acceptase oferta.

Pastorul Geoff Patterson, care slujește biserica Forest Lake, a mărturisit că s-a bucurat să vadă reacţiile pozitive ale membrilor bisericii, ale prietenilor lor de pe Facebook, precum și ale comunităţii. După publicarea anunţului, oameni care l-au citit pe Facebook s-au oferit chiar să traducă în spaniolă, acolo unde este necesar, slujbele.

„A fost o oportunitate să arătăm compasiune”, a spus Walter Castro, coordonatorul Departamentului de Misiune din Conferinţa Florida. „Cele mai multe dintre victime erau hispanice. După ce presa își va îndepărta atenţia de la subiect, lucrurile vor reveni la normal. Dar mulţi oameni vor continua să sufere. Aș vrea să îi tratăm pe oameni cu dragoste și compasiune și să arătăm generaţiei tinere că suntem alături de ceilalţi. Nu suntem aici ca să facem PR pentru Biserica Adventistă. Suntem aici ca să le arătăm oamenilor că ne pasă. Biserica noastră simte compasiune pentru oricine suferă.”