Bermuda a abrogat legea care permitea căsătoriile gay

453

Bermuda a devenit prima ţară din lume care a legalizat și apoi, la interval de numai șase luni, a abrogat legea care oferea dreptul la căsătorie între persoane de același sex. Anularea legii a fost catalogată ca fiind fără precedent, constituind o încălcare a drepturilor civile pe teritoriul Insulelor Britanice.

Guvernatorul Bermudei a aprobat legea pe 7 februarie, încălcând astfel o hotărâre a Curţii Supreme din Bermuda, emisă în mai 2017. Căsătoriile oficiate între persoane de același sex de la aprobarea legii și până în momentul abrogării ei vor rămâne valide.

Guvernatorul John Rankin a subliniat că, de acum înainte, cuplurile de același sex vor avea doar opţiunea unui parteneriat civil care le va oferi drepturi „echivalente” cu cele ale cuplurilor heterosexuale căsătorite, inclusiv dreptul de a lua decizii medicale în numele partenerului.

Rankin a declarat că încearcă să mulţumească opoziţia faţă de căsătoria homosexuală în Bermuda, cunoscută ca fiind o naţiune social-conservatoare și în același timp să respecte hotărârile judecătorești europene care asigură recunoașterea și protecţia cuplurilor de același sex.

Legislaţia trebuie să susţină actul căsătoriei între bărbaţi și femei, în timp ce recunoaște și protejează drepturile cuplurilor de același sex”, a declarat ministrul afacerilor interne, Walton Brown, al cărui partid, PLP, a propus abrogarea. Și Crystal Caesar, senatoare PLP, a apărat proiectul de lege, declarând că „societatea nu sprijină căsătoria între persoane de același sex și nu este pregătită să o accepte în acest moment”.

Oponenţii abrogării au declarat că ar fi fără precedent să se renunţe la dreptul la căsătorie între persoane de același sex după ce a devenit parte din lege și că reacţia la nivel local ar putea afecta turismul. Ei au spus că abrogarea este discriminatorie, deoarece cuplurile de același sex pot opta doar pentru un parteneriat civil, în timp ce cuplurile de sex opus pot alege între căsătorie sau un parteneriat civil. „Acest proiect de lege, în formele sale cele mai simple, subminează drepturile omului”, a declarat Nandi Outerbridge, senatoare din opoziţie, înainte de vot.

Grupurile LGBT pentru drepturile civile au declarat că parteneriatele civile au reprezentat un statut de clasa a doua și că este fără precedent ce se întâmplă acum. „Guvernatorul Rankin și Parlamentul din Bermuda au făcut din insulă primul teritoriu naţional din lume care abrogă egalitatea în privinţa dreptului la căsătorie”, a declarat Ty Cobb, director al Human Rights Campaign Global.

La nivel mondial, conform unui studiu realizat de Pew Research, numărul ţărilor care acceptă căsătoria între persoane de același sex a ajuns la 26, ultima ţară care a adoptat o astfel de lege fiind Australia.

„Nu este deloc surprinzător că proiectele de lege au fost adoptate mult mai usor în ţări și regiuni în care acceptarea homosexualităţii este ridicată. În SUA, de exemplu, conform unui sondaj realizat în iunie și iulie 2017, 70% dintre adulţi au declarat că homosexualitatea ar trebui acceptată”, se subliniază în studiu. Însă un alt sudiu de amploare realizat la sfârșitul anului 2016 în 65 de ţări din America, Europa, Asia, Africa și Oceania arată că există multiple ţări în care oamenii încă nu consideră oportună o astfel de lege. În Jamaica, de exemplu, doar 16% dintre intervievaţi sunt de acord cu căsătoriile gay.

Cu toate acestea, este de așteptat ca toleranţa să crească în continuare la nivel global, din moment ce generaţiile mai tinere, care în multe ţări sunt mai numeroase decât generaţiile în vârstă, cred că relaţiile între persoane de același sex nu doar că sunt acceptabile din punct de vedere moral, dar nu ar trebui legiferate de autorităţi în sensul restrângerii drepturilor omului.

Niciun articol afișat