#Enditnow – mesajul unei biserici împotriva violenţei asupra femeilor

256

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea și ADRA continuă lupta împotriva violenţei asupra femeilor și fetelor prin intermediul enditnow, o campanie globală ce își propune să conștientizeze populaţia cu privire la problema violenţei împotriva femeilor și fetelor și să lupte pentru a-i pune capăt.

În ultimii 15 ani, Biserica Adventistă a dedicat a patra sâmbătă din luna august luptei împotriva violenţei asupra femeilor și fetelor. Prin intermediul campaniei, care a demarat în octombrie 2009, Biserica Adventistă dorește să mobilizeze credincioșii din întreaga lume și invită alte grupuri să i se alăture în rezolvarea acestei probleme mondiale.

Organizatorii pun la dispoziţia celor interesaţi resurse pentru implementarea unor strategii, îi încurajează să semneze o petiţie adresată Secretarului General al Naţiunilor Unite sau să facă donaţii pentru unul dintre proiectele ADRA împotriva violenţei asupra femeilor și fetelor.

Una din trei femei din lume sunt victime ale violenţei fizice sau psihologice, manifestate sub forma traficului de persoane, a violenţei domestice, a abuzului sexual, a mutilării genitale, a căsătoriei forţate sau a altor forme de violenţă. Contrar așteptărilor, proporţia se menţine și la nivelul Uniunii Europene, acolo unde 1 din 3 femei a fost supusă violenţei fizice și/sau sexuale după vârsta de 15 ani, iar 8% dintre femei au fost supuse violenţei fizice și/sau sexuale în cei 12 ani premergători realizării studiului, conform unui raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.

Nu mai puţin de 30% dintre femeile din România recunosc că au fost afectate de violenţă fizică sau sexuală după vârsta de 15 ani, iar 24% spun că au fost supuse la violenţă fizică sau sexuală de către un adult înainte de împlinirea vârstei de 15 ani, se mai precizează în raport.

Cu toate că 28% dintre femeile din România cunosc victime ale violenţei, doar 47% dintre ele știu că există o lege ce protejează femeile împotriva violenţei domestice, iar 74% dintre femei nu cunosc niciun serviciu de suport specializat.

Susţinând iniţiativa Bisericii Adventiste mondiale de a lupta împotriva violenţei asupra femeilor și a fetelor, Biserica Adventistă din România a inaugurat în anul 2009 Centrul de Primire în Regim de Urgenţă pentru Victimele Violenţei în Familie – Casa ADRA, care „oferă cazare, hrană și asistenţă medicală de urgenţă femeilor care au reclamat violenţa domestică organelor competente”, declara Sorin Goleanu, directorul de atunci al ADRA România, într-un interviu pentru Semnele timpului.

În ultimii ani, ADRA România a desfășurat în mod regulat campanii împotriva violenţei în familie, ultimele dintre acestea fiind campania „E treaba ta!” și campania „Bărbaţi adevăraţi”, care a fost premiată în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Galei Societăţii Civile din 10 iunie 2014.

Deși campania enditnow își propune în primul rând mobilizarea credincioșilor adventiști, toţi cei interesaţi – persoane, biserici locale de orice confesiune, grupuri sociale, școli sau organizaţii – sunt invitaţi să se alăture campaniei.