Când un fost președinte are cancer

1506

Cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite, Jimmy Carter, a ales o cale neumblată de alţi foști președinţi pentru a anunţa că suferă de o boală gravă: a mărturisit totul transparent, într-o conferinţă de presă.

Anunţul făcut joi de fostul președinte a atins subiectul credinţei creștine a acestuia, despre care mulţi credeau că va fi un impediment în sucesul candidaturii lui, în 1976. Fostul președinte spunea însă în discursul său că aceeași credinţă îl ajută astăzi să fie „împăcat cu orice ar fi să vină”. „Am o profundă credinţă religioasă, pentru care sunt foarte recunoscător,” a mărturisit fostul lider de stat. Nepotul președintelui Carter a confirmat, după anunţ, că bunicul său a fost încă o dată consecvent în „onestitatea și transparenţa lui”, fiind condus de „credinţa lui profundă, precum și de curajul lui perseverent și de mintea lui analitică”.

După ce a prezentat cu pragmatism date esenţiale privind evoluţia bolii lui, fostul președinte a declarat că, atunci când a aflat că un cancer pe care îl credea eliminat a revenit, s-a simţit „surprinzător de împăcat. Am avut o viaţă minunată. Mi-am făcut mii de prieteni și am avut o existenţă incitantă, plină de aventură și satisfacţie.” Carter a precizat că și-a dat fără rezerve acordul pentru tratament și că „acum simte că totul este în mâna lui Dumnezeu”.

Fostul președinte a vorbit despre regretul de a nu fi putut vedea o rezolvare în problema negocierilor dintre israelieni și palestinieni. La o întrebare a jurnaliștilor, a răspuns că una dintre schimbările pe care ar vrea să le vadă în lume este eradicarea unei boli cunoscute drept „viermele de Guineea”. Deși eforturile de eradicare au avansat considerabil (incidenţa bolii ajungând de la 3,5 milioane de cazuri, în 1986, când a fost începută lupta, la 126, în 2014), Carter a spus că încă sunt prea multe victime. „Aș vrea ca ultimul vierme de Guineea să moară înaintea mea”, a mărturisit președintele.

Duminică, Jimmy Carter este programat să prezinte lecţia din cadrul școlii duminicale, în Biserica Baptistă Maranatha din orașul său natal, scrie New York Times. Un obicei de o viaţă, la care Carter nu va renunţa tocmai acum.