Arhiepiscop: funeraliile Prinţesei Diana au marcat întoarcerea la catolicism a Bisericii Anglicane

72

Revărsarea de durere ce a însoţit moartea Prinţesei Diana de Wales a constituit pentru Biserica Anglicană momentul revenirii la rădăcinile sale romano-catolice după aproape 500 de ani de la Reforma protestantă, a apreciat recent un lider al Bisericii Catolice din Anglia și Ţara Galilor, citat de The Telegraph.

Gesturi precum aruncarea de flori pe dricul prinţesei arată că publicul a revenit la o abordare „catolică" a morţii , după secole de convingeri protestante, a menţionat Vincent Nichols, Arhiepiscop de Westminster. El a precizat că înmormântarea prinţesei în toamna anului 1997 a indicat un moment de cotitură în istoria britanică și a reprezentat „sfârșitul Reformei în Anglia".

Practici catolice, cum ar fi rugăciunile pentru sufletele celor morţi și credinţa în sfinţi, aspecte teologice ce au fost respinse de către reformatorii protestanţi din secolul XVI, au fost redescoperite de către societatea britanică, a mai spus arhiepiscopul. Obiceiul britanicilor, revigorat recent, de a ridica troiţe pe marginea șoselelor cu scopul comemorării persoanelor ucise în accidente – de multe ori acoperite cu fotografii și flori – este interpretat de Nichols ca o schimbare în modul britanic de a percepe moartea.

Intervievat într-un documentar realizat de BBC despre aceste altare și alte locuri cu semnificaţie religioasă din Marea Britanie, arhiepiscopul de Westminster a considerat că societatea britanică este în proces de recuperare a valorilor vechi catolice. „Englezii își descoperă din nou chemarea: noi trebuie să ne rugăm pentru cei care au murit", a spus arhiepiscopul.  „De asemenea“, a conchis el, „britanicii își descoperă din nou viziunea asupra viitorului, care este atât de viu exprimată în vieţile sfinţilor."