Concurs pe fondul disperării: „De ce suntem anglicani?”

18

Fundaţia anglicană Sf. Bonifaciu a lansat un concurs inedit: 1.000 £ pentru cine scrie cel mai bun eseu pe tema „De ce sunt anglican și cred că voi și rămâne așa?" Iniţiativa vine pe fondul tulburărilor din cadrul confesiunii anglicane, ai cărei membri au început să migreze către Biserica Catolică.

Concursul de eseuri se adresează atât clerului, cât și membrilor laici, și vizează revigorarea convingerii că Biserica Anglicană are un mesaj distinct în lumea religioasă contemporană. Purtătorul de cuvânt al Fundaţiei a afirmat că „există o anumită urgenţă din această perspectivă; tocmai de aceea oferim un premiu de 1.000 £ autorului celui mai semnificativ eseu de 5.000 de cuvinte pe tema „De ce sunt anglican și cred că voi și rămâne așa?"

„Eseurile trebuie primite până pe data de 1 ianuarie 2012. Ele vor fi evaluate de doi clerici seniori, iar rezultatul va fi anunţat până la Paștele viitor; eseul câștigător va fi postat pe site-ul nostru, împreună cu alte contribuţii semnificative", a adăugat el.

Iniţiativa concursului vine pe fondul unei crize fără precedent în istoria de 500 de ani a Bisericii Anglicane. Lupta se dă între două tabere existente în sânul Bisericii Anglicane: tabara conservatoare, care încă apară valorile iniţiale ale anglicanismului și cea liberală, care încearcă vehement să-și impună propriile vederi.

În 2003, conflictul dintre cele doua tabere s-a acutizat, ca urmare a faptului că Biserica Episcopală, ramura americană a Bisericii Anglicane, a hirotonit primul episcop homosexual, Jeffrey John, în dioceza Reading. Anii următori au adus noi decizii controversate, precum susţinerea căsătoriilor între persoane de același sex, hirotonirea femeilor în funcţii de conducere sau chiar numirea unei femei lesbiene în astfel de funcţii de conducere.

Membrii conservatori au fost profund nemulţumiţi și au ameninţat cu părăsirea bisericii. Pe acest fond, Vaticanul a anunţat la sfârșitul anului 2009 că este gata să-i primească în rândurile sale pe anglicanii conservatori, care nu sunt de acord cu tendinţele teologice progresiste ale Comuniunii Anglicane.

Ca urmare a acelei invitaţii, numeroși membri și preoţi anglicani au trecut la catolicism; ei și-au păstrat numeroase învăţături și practici specifice, însă au recunoscut autoritatea Papei, ca semn vizibil a unităţii bisericii. În luna iulie, o întreagă biserică episcopaliană (aripa americană a anglicanismului) a decis, împreună cu pastorul ei, să se convertească la catolicism.

Decizia a fost luată de întreaga biserică din dorinţa de a se putea bucura de o autoritate religioasă fermă și consecventă, precum Papa Benedict XVI. „În Biserica Episcopaliană episcopii spun una într-un loc și alta într-un alt loc… Fiecare episcop are împărăţia lui", explică Patrick Delaney, un lider laic din Mitchellville. Și alţi lideri ai comunităţii se declară încântaţi să contribuie la construirea unui pod peste prăpastia schismei protestante din secolul al XVI-lea. Acum, pastorul Lewis se roagă în fiecare duminică pentru papă și pentru toţi episcopii și preoţii catolici.

Biserica Creştină din Anglia s-a desprins de Biserica Catolică în secolul al XVI-lea, în timpul domniei lui Henric al VIII-lea, ca parte a mişcării protestante ce a afectat întreaga Europă. Sciziunea a fost iniţial mai mult politică decât religioasă, regele Angliei devenind lider religios, în detrimentul Papei. Ideologia Bisericii Anglicane a fost motiv de dispute timp de mai multe generaţii şi a dus chiar la război civil.

Pentru prima data în istoria Bisericii Anglicane, romano-catolicii sunt pe punctul de a deveni majoritari în Anglia şi Ţara Galilor. La nivel mondial, numărul anglicanilor se ridică la 78 de milioane, iar cel al romano-catolicilor este de circa un miliard.

(Foto: bagofnothing.com)