În Anglia, rata de participare la biserică se „stabilizează"

16

Numărul persoanelor care participă săptămânal la serviciile divine care au loc duminica la bisericile anglicane din Marea Britanie continuă să scadă, însă reprezentanţii Bisericii spun că există semne de stablizare.

Media participării săptămânale la serviciile divine a fost în anul 2011 de 1,1 milioane, în scădere cu doar 0,3% faţă de cifrele anului anterior, a declarat pentru RNS un purtător de cuvânt al Bisericii Anglicane.

Statisticile anuale dezvăluie o creştere substanţială a ratei de participare la marile catedrale ale ţării. De exemplu, numărul participanţilor la slujba de Crăciun a crescut în 2011 cu 14 procente, binecuvântările copiilor au crescut cu 4,3%, iar botezurile de adulţi cu 5%. Numărul nunţilor a scăzut însă cu 3,6 procente.

Totuşi, punctează RNS, rata de participare de 1,1 milioane rămâne scăzută, în raport cu estimatul de 22 de milioane de credincioşi, cât ar avea Biserica Anglicană.

Cea mai mare scădere a ratei de participare a fost înregistrată în Canterbury, casa liderului spiritual al Bisericii Anglicane, arhiepiscopul Justin Welby. Aici numărul credincioşilor care vin duminica la biserică a scăzut cu 9,5 procente între anul 2010 şi 2011.