Arhiepiscopul de Canterbury şi-a anunţat demisia

205

Rowan Williams, arhiepiscop de Canterbury, va demisiona la sfârşitul acestui an şi se va întoarce în mediul academic, ca profesor la Magdalene College, din Cambridge, inforrmează Associated Press.

Rowan Williams, Arhiepiscopul de Canterbury, a anunţat că va demisiona la sfârşitul acestui an şi se va întoarce în mediul academic, ca profesor la Magdalene College, din Cambridge, inforrmează Associated Press.

Williams şi-a motivat decizia prin faptul că la 10 ani de când a fost ales liderul bisericii anglicane, acesta este momentul potrivit pentru a reflecta asupra ultimului deceniu şi pentru a-şi cântări opţiunile.

Cu toate acestea, criticii pun demisia pe seama schismei tot mai pronunţate din Biserica Anglicană, schismă pe care Arhiepiscopul nu a reuşit să o rezolve. Cel mai recent subiect care a provocat discuţii în contradictoriu în comunitatea anglicană este dezbaterea publică legată de includerea uniunii civile între persoane de acelaşi sex în definiţia „căsătoriei".

În ultimul deceniu, Arhiepiscopul Rowan Williams a fost acuzat, în egală măsură, de conservatori că are vederi prea liberale despre homosexualitate şi de liberali, că nu a reuşit să se ridice la înălţimea principiilor pe care le-a susţinut. În ciuda tuturor problemelor, Williams a fost respectat de ambele pentru elocinţa şi claritatea sa.

Deocamdată nu se știe cine va fi noul Arhiepiscop de Canterbury, dar numele care se vehiculează sunt John Sentamu (în prezent arhiepiscop de York) şi Richard Chartres (episcop de Londra).

Rowan Williams a devenit Arhiepiscop de Canterbury în decembrie 2002 şi este al 104-lea lider spiritual al comunităţii anglicane, ce numără 77.000.000 de enoriaşi. El a descris Biserica Anglicană ca „o mare comoară" care reprezintă încă un loc în care oamenii caută inspiraţie şi putere în perioadele de strâmtorare. Când a fost întrebat pe cine îşi doreşte ca succesor, Williams a răspuns „Mi-aş dori succesorul pe care Îl doreşte Dumnezeu".

În galeria foto puteţi vedea câteva imagini care surprind aspecte din viaţa religioasă a Arhiepiscopului de Canterbury, Rowan Williams.