Mauritania: singura ţară din lume unde mai există sclavie

628

Între 10% și 20% din populaţia Mauritaniei trăiesc în sclavie deși Guvernul neagă existenţa ei. În anul 1981, Mauritania a abolit în mod oficial sclavia, însă potrivit unui raport ONU, mulţi oameni trăiesc încă în aceste condiţii. 

„Sclavia în Mauritania este ceva real, nu este o invenţie" a declarat Boubacar Messaoud, cofondator al organizaţiei SOS Slaves.

Scopul acestei organizaţii este să demonstreze că sclavia există încă, și că cei supuși acestui stil de viaţă îndură brutalitate, tortură și viol. în anul 2007, sclavia a devenit ilegală în Mauritania, însă de atunci doar un singur propietar de sclavi a fost judecat. Guvernul neagă în continuare existenţa ei, și împiedică oamenii, prin ameninţarea cu moartea, să vorbească despre această realitate.

Potrivit raportului, mulţi dintre scalvi sunt forţaţi să îşi părăsească familiile. Stăpânii pot veni oricând şi îi pot pune să muncească. Alimentele şi apa sunt limitate, iar oamenii locuiesc într-o sărăcie extremă.

„Într-o zi m-am întâlnit cu o brigadă militară. Le-am spus soldaţilor că merg cu ei şi că prefer să mă împuşte decât să mă predea din nou stăpânilor. Mă gândesc la sclavie, pentru că familia mea este încă acolo. Nu pot uita tortura prin care am trecut", afirmă Matala Ould M'Boirik, un bărbat care a reuşit să evadeze, potrivit CNN .

"Copiii mănâncă nisip", spune o femeie. Din cauza sărăciei, unii dintre sclavii liberi se întorc la stăpâni doar pentru că acolo au hrana asigurată.„Motivul pentru care sclavia persistă nu este violenţa fizică, ci cea psihică, sărăcia", spune Boubacar Messaoud.

Organizaţia SOS Slaves a înfiinţat o şcoală care le învaţă pe femeile eliberate meserii care să le permită să se întreţină, cum ar fi cusutul sau împletirea părului. Momentan școala ajută doar 30 de femei dintre sutele de mii care sunt afectate de sclavie.

„Lanţurile sunt pentru captivi, sunt pentru sclavi, dar sclavii din prezent sunt aşa şi în mintea lor, sunt total supuşi, iar acesta este tipul de sclavie pe care îl avem astăzi", afirmă Boubacar Messaoud.