Vaticanul ridică imunitatea nunţiului din Paris, acuzat de hărţuire sexuală

233

Vaticanul a ridicat imunitatea reprezentantului său în Franţa, Luigi Ventura, pe care mai mulţi bărbaţi l-au acuzat de hărţuire sexuală.

„Sfântul Scaun renunţă la imunitatea jurisdicţională de care se bucură nunţiul apostolic din Franţa, monseniorul Luigi Ventura, în temeiul Convenţiei de la Viena din 18 aprilie 1961 privind relaţiile diplomatice, în scopul urmăririi sale penale”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Alessandro Gisotti. Acesta a calificat decizia drept „un gest extraordinar, care confirmă disponibilitatea nunţiului, exprimată încă de la începutul anchetei, de a colabora pe deplin și spontan cu autorităţile judiciare franceze competente în acest caz.”

„Pentru a lua această decizie, Sfântul Scaun a așteptat încheierea fazei preliminare a procedurii – sfârșitul lunii iunie –, la care monseniorul Ventura a participat de bunăvoie”, a mai precizat Gisotti, adăugând că decizia Sfântului Scaun a fost comunicată oficial autorităţilor franceze săptămâna trecută.

„Ministerul Afacerilor Externe, care a trimis Sfântului Scaun cererea de a-i retrage imunitatea diplomatică nunţiului apostolic din Franţa, cerere prezentată de procurorul Republicii din Paris, a primit din partea Sfântului Scaun confirmarea privind renunţarea la imunitate din cauza procedurii în cauză”, a declarat un purtător de cuvânt de pe Quai d’Orsay, potrivit Agenţiei France Presse.

Scandalul a izbucnit în luna februarie, când Procuratura din Paris a deschis o anchetă în dreptul diplomatului de la Vatican pentru „agresiune sexuală”, în urma unei plângeri depuse de municipalitatea capitalei franceze. Un tânăr angajat al primăriei l-a acuzat pe reprezentantul diplomatic al Vaticanului că l-ar fi atins într-o manieră nepotrivită, intenţionat, de mai multe ori, în timpul unei ceremonii de stat, organizate de primarul Parisului, la care fusese invitat și nunţiul.

Plângerea lui Mathieu de La Souchère, angajat al biroului pentru relaţii internaţionale al primăriei din Paris, a fost urmată de alte rapoarte similare. „Din câte știu, șase victime au depus deja o plângere oficială”, a spus tânărul, „unii au fost audiaţi fără legalizarea plângerii, în timp ce alţii au preferat să nu vorbească”.

Printre persoanele care au depus plângere, a declarat de La Souchère, se află şi un tânăr seminarist, această reclamaţie referindu-se însă la perioada în care msgr. Ventura era nunţiu în Canada, notează Hotnews.

Tânărul a spus că, în timpul întâlnirii de la comisariatul din Paris, nunţiul a negat faptele și nu i-a putut adresa întrebări. La știrea renunţării la imunitatea diplomatică, de La Souchère, care a dorit mereu să sublinieze că are „un respect profund pentru Biserică și pentru Papă”, a declarat pentru ziarul Liberation: „Speram, însă aveam îndoieli privind renunţarea la imunitate. Mobilizarea victimelor a permis acest rezultat.”

Protecţia diplomatică standard poate fi înlăturată prin decizia ţării de origine a diplomatului, în circumstanţe speciale și la discreţia ţării, notează CNA – Catholic News Agency. În ultimii ani, practica Vaticanului a fost în general aceea de a rechema diplomaţii acuzaţi de infracţiuni civile în ţările gazdă. Odată întorși la Vatican, diplomaţii erau supuși unui proces civil și canonic, iar ulterior, le putea fi revocată imunitatea diplomatică pentru a putea fi anchetaţi și în ţara gazdă.

În aprilie 2018, poliţia Vaticanului l-a arestat pe fostul diplomat monseniorul Carlo Alberto Capella, acuzat de posesie de pornografie infantilă în SUA și în Canada, unde deţinuse funcţii diplomatice reprezentând Vaticanul.

Niciun articol de afișat