Studiu: obezitatea rivalizează cu fumatul în ce privește apariţia cancerului

286

Chiar dacă fumatul reprezintă principala cauză evitabilă a apariţiei cancerului în Marea Britanie, obezitatea vine puternic din urmă: nu doar că este cauza principală a 13 tipuri de cancer, dar provoacă mai multe cazuri de anumite forme de cancer decât tutunul, potrivit raportului organizaţiei britanice Cancer Research UK.

Milioane de persoane sunt expuse riscului de cancer din cauza greutăţii corporale excesive, iar numărul persoanelor obeze l-a depășit pe cel al fumătorilor, raportul fiind de 2 la 1, arată organizaţia.

Marea Britanie înregistrează cele mai înalte rate de obezitate din Europa de Vest, 1 britanic din 3 suferind de obezitate (de două ori mai mulţi decât în 1993), iar 1 copil din 5 devenind obez înainte de împlinirea vârstei de 11 ani.

În Marea Britanie, 13,4 milioane de adulţi sunt obezi, dar nu fumează, 6,3 milioane sunt fumători, dar nu și obezi, în timp ce 1,5 milioane sunt și fumători, și obezi.

Organizaţia Cancer Research UK atrage atenţia că, în timp ce datele despre reducerea numărului de fumători sunt încurajatoare, veștile despre trendul ascendent al obezităţii suscită îngrijorarea. Astfel, în timp ce rata fumatului a scăzut printre britanici cu 5 procente faţă de cea din anul 2011, 14,7% dintre britanici fiind fumători în prezent, 26% dintre adulţi sufereau de obezitate în 2016, în timp ce 30% dintre femei și 40% dintre bărbaţi erau supraponderali.

Deși o persoană obeză nu va fi afectată în mod obligatoriu de o formă de cancer, riscul crește direct proporţional cu acumularea kilogramelor în exces. Potrivit Cancer Research Uk, obezitatea este legată de 13 tipuri de cancer: de sân, uterin și ovarian, de intestin, pancreatic, esofagian, de ficat, rinichi, stomac, tiroidă și vezică biliară, mielom multiplu și meningiom.

Studiul a arătat că, în fiecare an, în Marea Britanie, obezitatea provoacă cel puţin 1.900 de cazuri de cancer colorectal în plus faţă de fumat. De asemenea, obezitatea cauzează 1.400 de cazuri de cancer de rinichi, 460 de cazuri de cancer ovarian și 180 de cazuri de cancer hepatic mai mult decât o face fumatul.

Simon Stevens, directorul executiv al Sistemului Naţional de Sănătate al Angliei (NHS), a subliniat că problema obezităţii este prea gravă pentru a putea fi gestionată doar de către sistemul medical.

„Cu toate că supravieţuirea în cazurile de cancer a ajuns la un nivel record, acest progres semnificativ este în pericol de a fi distrus de epidemia de obezitate. (…) Familiile, companiile din sectorul alimentar și guvernul trebuie să se implice, dacă vrem să evităm copierea exemplului dăunător și costisitor al Americii”, a declarat Stevens, care explica la începutul anului că obezitatea a devenit „noul fumat”.

„Copiii noștri ar putea fi o generaţie de nefumători, dar am atins un nivel devastator al obezităţii în copilărie și acum avem nevoie de intervenţia urgentă a guvernului pentru a pune capăt epidemiei”, avertizează și Michelle Mitchell, director executiv al organizaţiei Cancer Research UK.

Peste 40 de organizaţii din Marea Britanie, printre care și Cancer Research UK, solicită guvernului să interzică difuzarea înainte de ora 21 a reclamelor la alimente fast-food, atât online, cât și la televizor, precum și difuzarea reclamelor care prezintă oferte 2 în 1 la alimente nesănătoase.