Tinerii hispanici din SUA părăsesc catolicismul pentru protestantism

132

Un sondaj Gallup dat publicităţii pe 25 februarie indică faptul că există o tendinţă clară în rândul tinerilor hispanici din Statele Unite de a părăsi credinţa catolică a părinţilor lor în favoarea protestantismului, conform The Christian Post.

Majoritatea hispanicilor din America continuă să se identifice drept catolici, dar tinerii sunt mult mai puţin dipuși să aleagă catolicismul decât cei mai în vârstă. Circa 60% dintre hispanicii cu vârste cuprinse între 50-64 de ani și 61% dintre cei de peste 65 de ani s-au declarat romano-catolici, în timp ce, în rândul tinerilor între 18-29 de ani, mai puţin de jumătate au declarat același lucru.

În plus, adaugă studiul, hispanicii catolici sunt mult mai puţin religioși decât cei protestanţi. Sondajul Gallup, realizat pe populaţia de origine latină din SUA, a scos la iveală că peste 60% dintre hispanicii protestanţi se consideră religioși, în timp ce numai 43% dintre cei catolici pot afirma același lucru.

Sondajul a avut la bază 360.000 de interviuri realizate între ianuarie 2012 și ianuarie 2013, folosind un eșantion aleator de 28.607 hispanici din toate cele 50 de state americane. Gallup a afirmat cu o certitudine de 95% că marja de eroare este de ±1%.

„Nu poţi să nu observi schimbările din relaţiile dintre hispanici și Biserica Catolică", a comentat George Barna, de la Barna Group, ale cărui studii au scos la iveală rezultate similare în 2011. „În timp ce imigranţii hispanici vin în Statele Unite ca romano-catolici, cercetările arată că mulţi dintre ei ajung în cele din urmă să adere la o biserică protestantă", a adăugat el.

Scăderea numărului de membri, înregistrat în rândul hispanicilor din America, este un alt factor perturbator pentru Biserica Romano-Catolică, aflată în acest moment într-o perioadă de tranziţie, pregătindu-se pentru alegerea unui nou lider, după ce Papa Benedict al XVI-lea se va retrage în mod oficial din această funcţie pe 28 februarie.