Decizie istorică la Vatican. Papa le permite tuturor preoţilor să ierte avortul

9042

Femeile care au făcut o întrerupere de sarcină în trecut și se căiesc de lucrul acesta vor putea să obţină iertarea mult mai ușor în timpul viitorului An Jubiliar al Milei, a declarat papa Francisc.

Anunţul istoric a fost făcut ieri, 1 septembrie, într-o scrisoare publicată online pe site-ul oficial al Vaticanului. Așa cum era de așteptat, a stârnit polemici în interiorul bisericii. Conform doctrinei Bisericii Catolice, avortul este un păcat grav, comiterea lui determinând automat excomunicarea, care poate fi ridicată doar de anumite persoane din biserică, în general episcopi.

În perioada 8 decembrie 2015 – 26 noiembrie 2016 însă, atunci când va avea loc Anul Jubiliar al Milei, toţi preoţii, indiferent de poziţia lor în ierarhia bisericească, vor avea voie să ierte femeile care au recurs la avort. „Am cunoscut foarte multe femei care poartă în inima lor cicatricile acestei decizii agonizante și dureroase… Iertarea lui Dumnezeu nu îi poate fi refuzată celui care se căiește”, și-a motivat papa decizia în scrisoarea sa.

Oficialii bisericii au ţinut să menţioneze că decizia papei nu schimbă cu nimic doctrina în ceea ce privește avortul, ci „lărgește posibilitatea de a arăta milă”, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

Militanţi proviaţă și-au manifestat îngrijorarea în urma deciziei, din cauza unei posibile interpretări greșite a acesteia, care ar face din avort un păcat mai puţin grav decât este, adică luarea vieţii unei fiinţe umane inocente. De aceea militanţii așteaptă ca luna viitoare, când va avea loc întâlnirea episcopilor la care se va aborda tematica familiei, sfinţenia vieţii și avortul ca păcat grav să nu fie lăsate în ambiguitate.

Decizia a avut ecou și peste ocean, unde este așteptată vizita papei luna aceasta, și a căpătat o dimensiune politică. Jeb Bush, unul dintre candidaţii Partidului Republican, cunoscut pentru opoziţia faţă de avort, a calificat gestul „extraordinar” și a mai declarat că speră ca oamenii „să se concentreze și pe mila faţă de copiii nenăscuţi, sutele de mii de bebeluși care vor muri”, citează Reuters.