(A) Cum știi că ești pregătit să spui: „Da!“

1096

Unii spun că pur și simplu au simţit că e momentul să își unească destinele, iar alţii că nici nu își pot concepe viitorul fără persoana iubită. Înainte însă de a-i spune partenerului „da!”, în faţa altarului, este important să îţi analizezi sentimentele și întreaga relaţie, pentru ca alegerea pe care o faci acum să fie un legământ pe viaţă, „la bine și la greu”.

Experţii în relaţii propun o serie de aspecte la care partenerii ar trebui să se gândească intens înainte de a duce relaţia romantică la nivelul următor. „De ce vrei să te căsătorești?“ este o întrebare propusă de dr. Phil McGraw, expert în sănătate mentală și cunoscut de publicul larg din emisiunea care îi poartă numele, „Dr. Phil.“ Teama de singurătate, presiunile familiei, ale prietenilor și ale societăţii, dorinţa de a „scăpa sau a evita ceva anume“ nu ar trebui să se numere printre răspunsuri.

Nouă din zece căsătorii se destramă fie pentru că oamenii își aleg partenerul nepotrivit, fie că se căsătoresc din motive greșite. Să te căsătorești cu cineva, în primul rând, pentru că alţi potenţiali parteneri sunt puţini și mai greu accesibili ori pentru că simţi că trebuie să fii căsătorit pentru a te simţi bine cu tine însuţi sunt câteva lucruri care îi ţin ocupaţi pe avocaţii specializaţi în divorţuri“, completează dr. Dan Neuhart, terapeut pe probleme de familie și căsnicii, pentru portalul Match.com.

Vrei o căsnicie sau doar o nuntă?“ este o altă întrebare crucială propusă de dr. McGraw, al cărui răspuns îţi poate arăta dacă ești sau nu pregătit să mergi pe acest drum. Discuţiile legate de viitorul relaţiei, de dorinţele comune și de așteptările fiecăruia, de la carieră și bani, până la copii și aspecte religioase, sunt esenţiale pentru a decide dacă este momentul să spui „Da!“. Asta pentru că, așa cum subliniază și expertul amintit, „nunta ta durează o zi, căsnicia durează toată viaţa“.

Vei ști că ești pregătit pentru pasul căsătoriei și al întemeierii propriei familii atunci când vei putea spune, fără doar și poate, că îţi poţi accepta și iubi pentru tot restul vieţii partenerul așa cum este el acum, fără a spera că pe parcurs acesta se va schimba după placul personal. „Dacă te auzi spunând «va deveni mai ambiţios și mai responsabil odată ce ne căsătorim» sau «va deveni mai atentă și mai altruistă după ce îi pun inelul pe deget», atunci trebuie să pui frână planurilor tale de nuntă. (…) Trebuie să te căsătorești cu persoana care este partenerul potrivit acum“, subliniază Jennifer Gauvin, expert în probleme de familie și căsnicie și coautoarea cărţii How Not to Marry the Wrong Guy! („Cum să nu te căsătorești cu bărbatul nepotrivit!“), pentru Match.com. Acest lucru nu înseamnă nici pe departe că nu trebuie ca partenerii să își fie, reciproc, o călăuză către cea mai bună variantă a sinelui. Dimpotrivă.

Un alt aspect foarte important care îţi arată că poţi spune fără șovăială „Da!“ este momentul când fiecare partener reușește să scoată la suprafaţă tot ce e mai bun în celălalt. „Partenerul potrivit îţi va susţine ambiţiile și te va încuraja să îţi urmezi visurile. La urma urmei, vrei ca partenerul să scoată la iveală cele mai bune calităţi ale tale și să te ajute să le minimizezi pe cele mai puţin dorite“, susţine Gauvin.

Nicky și Sila Lee, autorii lucrării The Marriage Book („Cartea căsătoriei”), propun un set de șapte întrebări la care partenerii ar trebui să răspundă sincer, pentru a-și da seama dacă este sau nu momentul să spună „Da!“ – întrebări consemnate de Christian Today. Dacă răspunzi afirmativ la majoritatea întrebărilor și ideea de căsnicie nu te sperie, înseamnă că ești pregătit pentru acest pas și ai găsit partenerul ideal. Dacă șovăi cu gândul la angajamentul unei relaţii pentru tot restul vieţii, deși majoritatea răspunsurilor sunt afirmative, ori dacă predomină răspunsurile negative, atunci poate e nevoie să vă acordaţi mai mult timp împreună înainte să luaţi o decizie majoră.

  • Vreau să îmi petrec tot restul vieţii cu această persoană?“
  • Dragostea noastră îmi dă energie și putere sau mă consumă?“
  • „O respect pe această persoană?“
  • Accept această persoană așa cum e? (Și nu așa cum mi-aș dori să fie!)“
  • Suntem capabili să ne recunoaștem propriile greșeli, să ne cerem scuze și să ne iertăm unul pe celălalt?“
  • Avem interese comune ca fundament al unei prietenii?“
  • Am trecut prin toate anotimpurile și printr-o varietate de situaţii împreună?“

Nu în ultimul rând, vei ști că ești pregătit de căsătorie când în cuplu nu lipsesc angajamentul, comunicarea eficientă, dragostea matură și abilitatea de a învăţa din greșeli, cele patru elemente esenţiale pentru o relaţie care trece testul timpului, enunţate de specialista în relaţii de familie Ann Smith, într-un articol pentru Psychology Today.

Dacă ai descoperit că ești pregătit să îţi duci relaţia la următorul nivel, tot ce mai trebuie este să spui „Da!“. Wedding Time te ajută să păstrezi vie amintirea emoţiilor și a zâmbetelor acelei zile, care marchează începutul drumului vostru comun în viaţă, ca familie. Prin serviciile video și foto oferite, profesioniștii de la WeddingTime.tv vor avea grijă ca toate momentele memorabile ale nunţii voastre să poată fi înrămate. Pentru că, așa cum spun și ei, „ne plac provocările și ne place la nebunie să filmăm nunţi. Din pasiune pentru frumos!“