Papa Francisc: „Comunismul a furat steagul creștinismului”

219

Papa Francisc, care de multe ori este considerat marxist datorită concepţiilor lui şi criticilor aduse capitalismului, a declarat duminică că ideile şi principiul grijii faţă de săraci atribuit comunismului este, de fapt, un principiu creştin.

De câte ori are ocazia, papa Francisc reclamă empatie faţă de cei săraci, referindu-se la pasajele din Biblie în care se vorbeşte despre nevoia de a fi de ajutor săracilor, bolnavilor şi celor în nevoi. „Evanghelia nu poate fi înţeleasă fără înţelegerea adevăratei sărăcii”, declara pontiful în cadrul unui interviu pentru Il Messaggero, preluat de către christiantoday.com.

Papa a negat și părerile care îl consideră marxist, negând aderenţa faţă de ideologie: „Ideologia marxistă e greșită. Dar am cunoscut de-a lungul timpului mai mulţi marxiști care sunt oameni buni.” Atunci când vorbesc despre grija pentru săraci ca o trăsătură specifică a ideologiei lor, comuniștii îmbrăţișează, de fapt, principiile creștine, vechi de 20 de secole, a menţionat Francisc.

La începutul anului, la Davos, Francisc le-a adresat un mesaj liderilor economici, prin care le cerea să stabilească un cod etic strict şi să creeze politici care să aibă în vedere binele celor defavorizaţi. Iar bancherilor le-a adresat un mesaj prin care îi îndemna să renunţe la metodele mârșave de înmulţire a averii. Pentru el, este inacceptabil faptul că piaţa financiară distruge destinul atâtor oameni în loc să fie în slujba lor în timp ce alţii se îmbogăţesc prin speculă. Problema nu este de fapt bogăţia, a ţinut să precizeze, ci modul în care aceasta a devenit un idol.

În acelaşi context al prăpastiei care se creează între cei bogaţi și cei săraci, papa Francisc a criticat specula în ceea ce privește preţul produselor de bază, cum ar fi porumbul sau orezul. Aceasta s-ar traduce într-o creștere a preţurilor alimentelor, care, la rândul ei, ar provoca foamete în anumite părţi ale lumii.

În prima sa lucrare publicată, The Joy of the Gospel, a numit structura modernă a bunăstării „noua tiranie” și le-a cerut oamenilor bogaţi să împartă ceea ce au și cu cei nevoiași. Potrivit declaraţiilor sale, a nu împărţi averea ta cu cei săraci e același lucru cu a fura.

Papa Francisc a repetat de nenumărate ori faptul că își dorește „o biserică săracă pentru oamenii săraci”. Pentru el, este inacceptabil faptul că zi de zi mor sute de oameni din cauza foametei, când ar putea fi hrăniţi cu ceea ce alţii risipesc. Mai mult decât atât, el a insistat asupra necesităţii de a avea un simţământ al responsabilitaţii mai profund și le-a cerut tuturor să facă în așa fel încât bunăstarea materială să fie în slujba umanităţii și nu cea care o conduce.