A început „marea tăcere”. Momentele cheie ale primei zile de conclav

42

Toţi ochii sunt îndreptaţi spre Vatican, unde are loc alegerea istorică a celui de-al 266-lea Suveran Pontif, care să conducă cei 1,2 miliarde de credincioşi catolici din întreaga lume. Marţi a fost o zi bogată în evenimente pre-conclav, dar şi una care a oferit rezultatul primului vot.

La ora 11 (ora României), cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Sacru, a deschis în Bazilica Sfântul Petru, ultima mesă înainte de conclav, în prezenţa celor 115 cardinali electori, cu vârsta sub 80 de ani, din rândurile cărora va fi ales noul papă. Cardinalul i-a mulţumit lui Benedict al XVI-lea pentru „pontificatul său luminos" şi a afirmat că „cea mai mare operă de caritate este evanghelizarea".

De asemenea, el i-a îndemnat pe cardinali „să lucreze împreună pentru a construi unitatea Bisericii" şi să „coopereze cu succesorul lui Petru". La finalul slujbei, cardinalii îmbrăcaţi în roşu şi alb au plecat spre Capela Sixtină, cântând Litania Tuturor Sfinţilor şi fiind acompaniaţi de muzică sacră, de orgă.

Jurământul din Capela Sixtină

Ajunşi în Capela Sixtină, toţi cardinalii au mers la locurile lor, aranjate în ordinea precedenţei ierarhice: mai întâi cardinalii episcopi, apoi cardinalii preoţi, iar la final cardinalii diaconi. Împreună au cântat "Veni Creator Spiritus". La final, cardinalul Re i-a invitat să depună jurământul de păstrare a secretului cu privire la tot ce se va întâmpla în spatele uşilor închise, dar şi un jurământ prin care afirmă că se vor achita, cu credincioşie, de îndatoririle papale şi de apărarea Sfântului Scaun, în cazul în care vor fi aleşi următorul papă.

La finalul ceremoniei de jurământ, Monseniorul Guido Marini a declarat „Extra Omnes" („Toată lumea afară"), ceea ce înseamnă că toţi cei care nu vor participa la procesul electiv trebuie să părăsească incinta. Porţile masive de lemn au fost închise la ora 18:34 (ora României).

Pierre Durieux, purtătorul de cuvânt al cardinalului francez Philippe Barbarin, a scris pe Twitter pentru a anunţa intrarea a trei cardinali francezi la Vatican. Iar acum, urmează „marea tăcere", a scris el.

Începutul marii tăceri

Ce a urmat, rămâne secret, dar este cunoscut, cel puţin în teorie. Potrivit tradiţiei, fiecare cardinal a scris numele candidatului dorit în funcţia de viitor papă pe o bucată rectangulară de hârtie, pe care a pus-o într-una dintre urnele rotunde. Voturile vor fi numărate manual şi înregistrate de trei cardinali aleşi dintre cei prezenţi.

Ieri seară a avut loc primul vot, care – aşa cum era de aşteptat – nu a reuşit să strângă cele 77 de voturi necesare niciunul candidat. Fumul negru a început să iasă pe coşul Capelei Sixtine la ora 19.40 (20.40, ora României), semnalând că prima zi a conclavului s-a încheiat fără alegerea unui papă. Nici nu este de mirare, întrucât primul vot este mai degrabă filtrul care reuşeşte să indice pe favoriţi, decât să ofere un răspuns concret.

Toţi prelaţii prezenţi la Vatican au fost aleşi fie de Papa Ioan Paul al II-lea (48 de cardinali), fie de Papa Benendict al XVI-lea (67). Speculaţiile indică faptul că această situaţie ar putea indica faptul că următorul pontif va apăra învăţăturile tradiţionale ale bisericii. Însă opozanţii unei asemenea tendinţe reamintesc că ultimii doi pontifi au fost extrem de criticaţi din cauza incapacităţii de a reforma Curia (aparatul administrativ de la Vatican), văzut ca principalul vinovat pentru scurgerile de informaţii, denumite Vatileaks.

Ce a urmat după fumul negru din prima seară

După votul de aseară, cardinalii au fost transportaţi cu microbuze la Casa Santa Marta, un hotel modest construit la solicitarea Papei Ioan Paul al II-lea, în 1996.

Astăzi, cardinalii se vor întâlni din nou în Capela Sixtină, pentru a vota de patru ori: de două ori dimineaţă (la 11:30 şi 13:00) şi de două ori după amiază (la 18:30 şi 20:00). Până la alegerea unui nou pontif, singurul mijloc de comunicare cu exteriorul va fi prin intermediul fumului, ce va ieşi pe coşul capelei.

Urmăriţi galeria foto, cu imagini din momentele cheie ale primei zile de conclav.