În Asia, guvernele și-au asumat rolul de Cupidon

146

Kelly Ang are 25 de ani și trăiește în Singapore. Este căsătorită de un an, dar nu are niciun gând să rămână însărcinată prea curând. Ca specialist în relaţii publice, care lucrează 11 ore pe zi, spune că nu are timp de familie.

Ang este doar una dintre miile de tineri asiatici, a căror decizie de a amâna cât mai mult întemeierea unei familii, îngrijorează serios autorităţile. Din Taiwan în Singapore, guvernele asiatice se văd obligate să intervină și au început să organizeze tot felul de evenimente unde oamenii pot lega relaţii, într-o încercare disperată de a stopa declinul natalităţii.

Populaţia asiatică îmbătrânește repede, iar ratele fertilităţii și ale nașterilor au înregistrat în unele ţări scăderi istorice. În ritmul acesta, Asia își pierde competivitatea.

Conform CIA World Factbook, cele mai dezvoltate ţări din Asia, precum Singapore, Hong Kong, Taiwan și Coreea de Sud sunt în top șase al ţărilor cu cele mai mici rate de fertilitate, de pe tot globul. Asta va avea un impact serios asupra creșterii economice în zonă, dar și globale. Vor fi din ce în ce mai puţini tineri care să muncească și din ce în ce mai multe persoane în vârstă care trebuie întreţinute.

De aceea, câteva ţări asiatice au gândit programe speciale și inovatoare care să îi încurajeze pe tineri să se căsătorească și să facă mai mulţi copii. În Singapore, Ministerul Tineretului și Sportului a acreditat 11 agenţii de „peţit". În Taiwan, Banca Centrală organizează tururi pentru angajaţii din sectoarele publice și private, pentru a se cunoaște mai bine. Aceste tururi includ vizitarea orașului și evenimente de „întâlniri la minut" în hoteluri.

Tailanda ia în considerare oferirea unor bonusuri financiare sau scăderi de taxe pentru cuplurile care au copii, precum și servicii de îngirjire a copilului mult mai ieftine. Chiar și companiile private participă la efort. Cu ocazia Zilei Naţionale a Singapore, compania Mentos a realizat un clip de trei minute pe YouTube în care încuraja cetăţenii „să își facă datoria" făcând copii, scrie CNBC.