Viaţă după moarte pe Twitter

20

O aplicaţie care postează update-uri pe reţeaua de socializare Twitter după moartea utilizatorului a fost creată de o agenţie de publicitate, în colaborare cu o universitate din Anglia. LivesOn app va fi lansată în cursul acestei luni, conform The Guardian.

„Cum ar fi dacă nu ar exista pace pe tărâmul digital? Cum ar fi dacă atunci când inima ta va înceta să mai bată, vei putea continua să postezi tweet-uri?". Cam așa sună teaser-ul programatorilor londonezi, care și-au propus să permită utilizatorilor să continue să comunice cu cei dragi și după moarte.

LivesOn este un robot digital care, în timpul vieţii utilizatorului, va analiza tweet-urile acestuia din punctul de vedere al subiectelor promovate și al stilului de a scrie. Un cont geamăn se va crea online, iar după moartea utilizatorului, un „executor" al testamentului său de pe LivesOn va decide dacă va face sau nu public acest al doilea cont care va posta mesaje în numele celui decedat. Aplicaţiile similare existente până la acest moment permiteau utilizatorilor doar să programeze update-uri deja pregătite de ei înșiși.

Contul geamăn va putea fi trimite mesaje în locul utilizatorului și în timpul vieţii lui, astfel încât acesta din urmă să își poată ocupa timpul cu lucruri mai importante sau mai urgente decât postarea pe Twitter.

Deși conceptul din spatele aplicaţiei LiveOn ridică numeroase probleme filosofice și morale, dezvoltatorii găsesc aceste controverse foarte interesante. „Pe unii îi lezează, pe alţii îi încântă. Criogenia costă o avere; aplicaţia aceasta e gratuită și pariez că face o treabă mai bună decât un cap îngheţat", a afirmat Dave Bedwood, unul dintre creatorii aplicaţiei.

Pe de altă parte, Naomi Laver, psiho-terapeut, sugerează că aplicaţia va agea un impact negativ asupra persoanelor rămase în urma celui decedat, a cărui „personalitate virtuală" va continua să trimită mesaje: „Comemorarea celor morţi e un lucru bun… dar nu văd care e beneficiul pe termen lung al unei asemenea aplicaţii. Ca să poţi depăși trauma cauzată de pierderea cuiva drag, trebuie ca întâi să poţi accepta că persoana respectivă nu mai e, că a dispărut cu totul."