Biserica Catolică, „rănită” de autorităţile din China

61

Biserica Catolică a primit o „rană gravă" prin hirotonirea unor episcopi chinezi fără aprobarea Vaticanului, au avertizat oficiali ai Sfântului Scaun. Aceşti episcopi nu trebuie să se lase manipulaţi de autorităţile guvernamentale chineze, susţine Vaticanul.

Declaraţiile Vaticanului au venit în urma întâlnirii unei comisii speciale care analizează situaţia creştinilor catolici din China, aceştia fiind presaţi să nu se supună autorităţii Vaticanului, ci liderilor aprobaţi şi controlaţi de stat, informează Reuters.

Vaticanul a precizat că preoţii catolici care sunt supuşi unor „constrângeri şi presiuni externe" să fie hirotoniţi ca episcopi, fără aprobarea Suveranului Pontif, ar putea să fie iertaţi de pedeapsa cu excomunicarea. În mod obişnuit, preoţii catolici care acceptă să fie făcuţi episcopi fără aprobarea Vaticanului sunt excomunicaţi în mod automat.

Comisia şi-a exprimat speranţa că nu vor exista „noi răni", în sensul că Beijingul nu va hirotoni alţi episcopi fără aprobarea Vaticanului. A fost exprimată, de asemenea, dorinţa Vaticanului de a ajunge la un acord cu autorităţile chineze în privinţa hirotonirii episcopilor, comisia subliniind faptul că viitorul relaţiilor dintre cele două părţi „nu este în întregime în mâinile noastre", notează seattlepi.com.

Catolicii chinezi sunt împărţiţi în două: pe de o parte sunt cei care recunosc autoritatea Papei şi a episcopilor hirotoniţi cu aprobarea Vaticanului, iar pe de altă parte sunt cei care fac parte dintr-o „asociaţie patriotică", care îşi hirotoneşte propriii episcopi.

Vaticanul a criticat China, în noiembrie 2010, pentru hirotonirea episcopului Joseph Guo Jincai, gest care nu a beneficiat de aprobarea Papei Benedict al XVI-lea.

Pastorul uneia dintre cele mai mari megabiserici din Beijing a fost arestat sâmbătă şi mulţi dintre membrii bisericii pe care o păstoreşte se află în arest la domiciliu, sub acuzaţia că au încercat să organizeze servicii religioase în aer liber. Membrii Bisericii Shouwang susţin că adunările lor publice nu sunt motivate politic, ci sunt urmarea faptului că autorităţile guvernamentale îi împiedică să aibă un loc unde să se poată închina, notează christianpost.com.

Locul unde se află pastorul Jin Tianming este, în prezent, necunoscut.

Fostul premier britanic Tony Blair declara recent că se observă în China o deschidere mai mare faţă de religie, deschidere care vine pe fondul dezvoltării accelerate a economiei chineze. Aceasta nu înseamnă însă că autorităţile de la Beijing nu fac tot ce este necesar pentru a controla activitatea diverselor biserici şi organizaţii religioase din China.

(Foto: wn.com)