Alegerile din Finlanda pun în pericol euro și Portugalia

61

Naţionaliștii de dreapta din Finlanda au ajuns la putere. În platforma politică, Partidul Adevăraţii Finlandezi are poziţii reclamate de critici ca extremiste, cum ar fi antiIslamism, antieuro, antiavort sau antiimigraţie. Timo Soini (foto), liderul charismatic al partidului, afirmă însă că nu sunt extremiști, prezentându-se pe sine astfel: „Sunt doar un finlandez tradiţional. Nimic mai mult."

Partidul Adevăraţii Finlandezi a obţinut 19% din voturi sau 39 de locuri în Parlament. El se află în urma Coaliţiei Naţionale cu 45 de locuri și a Social Democraţilor cu 42 de locuri din cele 200 ale legislativului finlandez. Fostul partid aflat la putere nu a reușit să obţină decât 35 de locuri, fiind exlus din calculele noii majorităţi.

Analistul politic Ilkka Ruostetsaari, de la Tampere University, a afirmat că rezultatele alegerilor sunt uluitoare. „Victoria Adevăraţilor Finlandezi, care întrece orice sondaj și orice așteptare din ziua alegerilor, plus colapsul total al centriștilor – întregul scenariu este unul istoric." „Aceasta este o mare, mare lovitură în politica finlandeză. Aceasta este o mare, mare schimbare", spune și Jan Sundberg, profesor la University of Helsinki.

Timo Soini se opune pachetului pregătit pentru Portugalia, considerând că este „scandalos" ca ţări ce și-au guvernat prost economia să pună acum greutăţi pe spinarea cetăţenilor finlandezi plătitori de taxe. Dacă Social Democraţii au cerut modificări ale planurilor de ajutor financiar, cum ar fi cel acordat Portugaliei, naţionaliștii finlandezi se opun total acestor planuri. Astfel, un nou guvern format din această majoritate ar putea folosi dreptul de veto în cazul Portugaliei. Spre deosebire de celelalte ţări din zona euro, unde guvernul ia astfel de decizii, în Finlanda parlamentul votează măsurile ce ţin de politicile europene.

„În trecut, Finlanda a fost întotdeauna elevul ascultător, urmând regulile UE", spune Juha Jokela, șeful Finnish Institute of International Affairs, citat de Financial Times. „Acum începem să vedem o dezbatere mult mai critică. Începem să devenim membri adevăraţi, nu doar subiecţi." Conform Financial Times, oficialii europeni deja schiţează un plan B, în cazul în care Finlanda se va opune planului de ajutor acordat Portugaliei.