Bogăţiile ascunse ale Bisericii Catolice din Germania

261

    După scandalul privind abuzurile sexuale în sânul Bisericii, a venit rândul scandalurilor financiare. Anul 2010 a fost cu siguranţă unul trist pentru preoţi.

    O recunoaşte chiar şi Papa Benedict al XVI-lea, într-o omilie recentă adresată unei mulţimi de 15.000 de preoţi. La scurt timp după ce presa italiană a scos la iveală nereguli de contabilitate în cadrul Băncii Vaticanului, presa din Germania publică o serie de cazuri de sustrageri financiare conduse de preoţi.

    Der Spiegel scrie, în acest context, despre episcopul Walter Mixa, care a luat bani din contul unei fundaţii pentru adăposturi de copii, sau despre un preot în casa căruia au fost găsiţi peste 120.000 de euro, ascunşi printre haine, sau lipiţi de partea inferioară a sertarelor. Lipsa a peste 40 de milioane de euro a fost descoperită în dioceza Magdeburg. Alte 5 milioane de euro au dispărut din comunitatea Limburg, lângă Frankfurt. Stareţul dicezei Muenster deţinea 30 de conturi bancare secrete, în condiţiile în care parohiile din Germania micşorează fondurile comunitare şi renunţă la angajaţi.